Shafia S, Ghadirzadeh E, Fayyaz Shahandashti A S, Ehsani Vostacolaee S. Comparing the Effects of High and Moderate Intensity Exercise on Male and Female Rats with and without PTSD: A Behavioral and Biochemical Study. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 32 (216) :20-33
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-18937-fa.html
شفیعا سکینه، قدیر زاده عرفان، فیاض شاهان دشتی عاطفه سادات، احسانی وسطاکلایی سیمین. مقایسه اثر ورزش شدید و متوسط بر رت های نر و ماده سالم و
مبتلا به PTSD (یک مطالعه رفتاری و بیوشیمیایی ). مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (216) :20-33
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-18937-fa.html
چکیده: (1364 مشاهده)
سابقه و هدف: استرس پس از سانحه، اختلالی است که در برخی از افراد پس از مواجهه با واقعه تکاندهنده بروز میکند. در این بیماری عملکرد برخی سیستمهای هورمونی و نوروترانسمیتری دچار اختلال میگردد. فعالیت جسمانی با القای اثرات مفید بر ساختار مغز باعث بهبود رفتارهای اضطرابی و افزایش میزان BDNF شده و اثرات مخرب برخی از بیماریهای عصبی را کاهش میدهد. همواره موثرترین نوع ورزش که قادر به ایجاد تاثیر مثبتی بر سلامت جسم و روان باشد مورد بحث بوده است. این مطالعه با هدف بررسی اثر ورزش شدید و متوسط بر رتهای نر و ماده سالم و مبتلا به PTSD، انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، از روش SPS برای القا PTSD، در رتهای نر و ماده نژاد ویستار (۲۵۰-۲۰۰ گرم) استفاده شد. مداخله به صورت ورزش تردمیل باشدت متوسط و شدید انجام شده و پس از4 هفته تست اضطراب در EPM گرفته شد و سپس اندازهگیری میزان کورتیکوسترون در سرم و BDNFدر بافت هیپوکمپ و سرم به روش الایزا انجام گردید.
یافتهها: نتایج این مطالعه نشان داد که SPS منجر به افزایش اضطراب و کورتیکوسترون سرم و کاهش میزان BDNF هیپوکمپ در رتهای نر و ماده میشود. ورزش با شدت متوسط قادر است فاکتورهای فوق را در رتهای نر و ماده سالم و SPS بهبود بخشد، اما ورزش شدید تاثیر معناداری بر فاکتورهای فوق نداشت (0/999P=)،(0/999P=)،(0/996P=). همچنین نتایج به دست آمده از دو جنس اختلاف معناداری نشان نداد (1/000P=)،(0/998P=)،(0/984P=).
استنتاج: ورزش با شدت متوسط می تواند یک نوع فعالیت فیزیکی مناسب برای کاهش اضطراب و افزایش BDNF هیپوکمپ باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
فيزيولوژي