دوره 22، شماره 98 - ( اسفند 1391 )                   جلد 22 شماره 98 صفحات 188-179 | برگشت به فهرست نسخه ها

Montazeri M S, Kaveh Farsan Z, Mehrab H, Shakiba A. Relationship between Early Maladaptive Schemas and Depression in Guidance School Students in Falavarjan. J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 22 (98) :179-188
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-1907-fa.html
منتظری محمدصادق، کاوه فارسانی ذبیح الله، مهرابی حسینعلی، شکیبا عباس. بررسی رابطه بین طرحواره های ناسازگار اولیه و افسردگی در بین دانش آموزان پسر شهرستان فلاورجان. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (98) :179-188

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-1907-fa.html

سابقه و هدف: طرحواره‌های ناسازگار اولیه که باعث آسیب‌پذیری نسبت به بسیاری از اختلالات روانی می‌گردند در دوران کودکی شکل می‌گیرند. هدف این پژوهش بررسی رابطه بین طرحواره‌های ناسازگار اولیه و افسردگی در بین کودکان شهرستان فلاورجان بود. مواد و روش‌ها: بر این اساس، در قالب طرحی توصیفی از نوع همبستگی، تعداد 250 نفر از جامعه دانش آموزان پسر دوره راهنمایی شهرستان فلاورجان به صورت خوشه‌ای چند مرحله‌ای انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه‌های طرحواره کودک ریجکبور و دیبو و افسردگی بیرلسون مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافته‌ها: نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد با بالا رفتن نمرات طرحواره‌ای تنهایی، آسیب پذیری، بی‌اعتمادی، نقص، شکست، معیارهای سرسختانه و استحقاق، علایم افسردگی دانش آموزان افزایش پیدا می‌کند. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام حاکی از آن بود که طرحواره‌های تنهایی، نقص، بی‌اعتمادی/ بد رفتاری،آسیب پذیری و معیارهای سرسختانه قادر به پیش بینی 4/38 درصد از افسردگی در این دانش آموزان می‌باشد (05/0p<). استنتاج: در مجموع یافته‌های این پژوهش نشان داد که طرحواره‌های ناسازگار اولیه به میزان قابل توجهی افسردگی را در کودکان پیش بینی می‌کند و همسو با نظریه‌های شناختی در تبیین افسردگی بود. لذا می‌طلبد در فریند درمان افسردگی کودکان و نوجوان به این مقوله شناختی هم توجه داشت.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: مدارک پزشکی