دوره 33، شماره 226 - ( آبان 1402 )                   جلد 33 شماره 226 صفحات 99-88 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ramzani S, Oveisi E, Yoosefinejad R, Hosseinnataj A, Ghalenoei M, Ghobadi K et al . Investigating the Perception of Loudness, Sensitivity and Annoyance of Low-Frequency Noise in Relation to Personality Traits. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (226) :88-99
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19339-fa.html
رمضانی سلاله، اوویسی الهه، یوسف نژاد راضیه، حسین نتاج ابوالفضل، قلعه نویی مهران، قبادی کوثر کوثر و همکاران.. بررسی حساسیت، آزردگی صوتی و درک بلندی صدا در مواجهه با صدای فرکانس پایین با درنظر گرفتن نقش صفات شخصیتی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (226) :88-99

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19339-fa.html

سابقه و هدف: صدای کم فرکانس حتی در ترازهای پایین اثرات زیان باری بر سلامت جسمی، روانی و عملکرد فرد داشته است . با این حال اثرگذاری صدا می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. بنابراین مطالعه حاضر باهدف بررسی تأثیر صفات شخصیتی بر حساسیت، آزردگی صوتی و درک بلندی صدا در مواجهه با صدای فرکانس پایین انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه در میان 40 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1401 انجام شد. جهت ارزیابی صفات شخصیتی از پرسش‌نامه شخصیت‌شناسی  Eysenkاستفاده شد. افراد به مدت یک ساعت در مواجهه با صدای کم فرکانس با تراز 65 dBA قرار گرفتند و سپس پرسش‌نامه‌های آزردگی صوتی، حساسیت صوتی و درک بلندی صدا تکمیل شد. داده‌ها با استفاده از آزمون کای دو، تی مستقل و تحلیل واریانس چندمتغیره در نرم‌افزار 25SPSS مورد تجزیه ‌وتحلیل قرار گرفت.
یافتهها: میانگین و انحراف‌معیار آزردگی، حساسیت و درک بلندی صدا برای کل افراد به ترتیب 05/2±۵، 88/14±2/65 و 68/0±55/3 به دست آمد. نتایج نشان داد که صفت شخصیتی برون‌گرا و درون‌گرا ارتباط معنیداری با میانگین آزردگی، حساسیت و درک بلندی صدا ندارند. این در حالی است که نتایج آزمون MANOVA نشان داد که بعد شخصیتی روان‌رنجوری بیشترین اثر را بر حساسیت افراد داشت ( 0/004 = P).
استنتاج: صفات شخصیتی از جمله روان‌رنجوری می‌تواند حساسیت افراد از بلندی صدا را تحت‌تأثیر قرار دهند. در نتیجه علاوه بر راه‌حل‌های کنترل مهندسی در کاهش مزاحمت ناشی از صدا، سایر عوامل تأثیرگذار مانند ویژگی‌های شخصیتی افراد باید در نظر گرفته شود.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت حرفه ای