دوره 33، شماره 1 - ( ویژه‌نامه شماره یک - آبان 1402 )                   جلد 33 شماره 1 صفحات 372-367 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hassanvand Amouzadeh M, Rastegarpanah M, Habibi N. Diagnosis and Management of an Eight-year-old Girl with Sudden Spontaneous Cerebral Intraventricular Hemorrhage: A Case Report. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (1) :367-372
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19393-fa.html
حسنوندعموزاده مسعود، رستگارپناه مریم، حبیبی ندا. تشخیص و درمان خون‌ریزی داخل‌بطنی خودبه‌خودی ناگهانی مغز در یک دختر هشت‌ساله؛ گزارش یک مورد. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (1) :367-372

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19393-fa.html

خون‌ریزی داخل‌بطنی مغز در کودکان نادر است و حدود 3 درصد خون‌ریزی‌های مغزی خودبه‌خودی را شامل می‌شود. خون‌ریزی بطنی، بیشتر هم‌زمان با خون‌ریزی داخل پارانشیمی مغزی یا خون‌ریزی ساب اراکنوئید (SAH) اتفاق می‌افتد. خون‌ریزی بطنی اولیه بیشتر در بالغان اتفاق می‌افتد؛ ولی از نه‌سالگی گزارش شده است. خون‌ریزی حاد امکان دارد سردرد آنی یا برق‌آسا، کاهش سطح هوشیاری و سفتی گردن به همراه نقایص نورولوژیک فوکال و تشنج ایجاد کند و می‌تواند به‌سرعت، کشنده باشد.
در این گزارش مورد، دختری هشت‌ساله بدون سابقه‌ بیماری زمینه‌ای با سردرد ناگهانی، استفراغ و اختلال دید به اورژانس بیمارستان (کودکان) حضرت معصومه (س) واقع در قم ارجاع شد. در ادامه، بیمار در اورژانس، دچار تشنج ژنرالیزه شد و پس از ورود به PICU، دچار تنفس نامنظم (عدم واکنش) و میدریاز دوطرفه‌ی مردمک‌ها بدون واکنش به نور (مردمک‌ها) شد. در سی‌تی‌اسکن انجام‌شده، خون‌ریزی داخل‌بطنی دوطرفه‌ی مغز و هیدروسفالی رؤیت شد. در نهایت، بیمار دچار مرگ مغزی شد و پس از گذشت چهار هفته درگذشت.
خون‌ریزی مغزی خودبه‌خودی ناگهانی در کودکان نادر است و شرایطی بالقوه خطرناک و اورژانسی برای کودکان ایجاد می‌کند. به‌منظور مدیریت درمان این بیماران به سه اصل توقف خون‌ریزی، کنترل هیدروسفالی و مهار فشار داخل‌مغزی باید توجه شود. شروع به‌موقع درمان از ایجاد عوارض مغزی شدید و مرگ جلوگیری می‌کند. ازاین‌رو، باید درباره‌ی بیماران با سردرد و استفراغ و بی‌قراری، حتماً معاینات نورولوژیک را مدنظر قرار داد. هدف از ارائه‌ این مقاله، آشنایی با تشخیص و مدیریت اورژانسی درمان در کودکان با خون‌ریزی مغزی و کنترل فشار داخل‌مغزی به‌منظور پیشگیری از عوارض عصبی و مرگ است.

واژه‌های کلیدی: خون‌ریزی داخل‌بطنی، مغز، کودکان
نوع مطالعه: گزارش مورد | موضوع مقاله: کودکان