دوره 33، شماره 223 - ( مرداد 1402 )                   جلد 33 شماره 223 صفحات 38-25 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ketabdar B, Fathi M, Attarzadeh Hosseini S R, Mosaferi Ziaaldini M. Effect of High-Intensity Interval Training and Somatotropin Injection on Hepatocyte Apoptosis Markers and Atherogenic Index in Mice with Fatty Liver Disease. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (223) :25-38
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19502-fa.html
کتابدار بهاره، فتحی مهرداد، عطارزاده حسینی سید رضا، مسافری ضیاءالدینی محمد. تاثیر یک دوره تمرین تناوبی شدید و تزریق سوماتوتروپین بر نشانگرهای آپوپتوز هپاتوسیت و شاخص آتروژنیک موش‎های سوری مبتلا به کبد چرب. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (223) :25-38

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19502-fa.html

سابقه و هدف: غلبه بر کبد چرب یکی از دغدغههای جامعه امروزی میباشد، لذا این مطالعه با هدف بررسی اثر یک دوره تمرین تناوبی شدید و تزریق سوماتوتروپین بر نشانگرهای آپوپتوز هپاتوسیت و شاخص آتروژنیک موشهای سوری مبتلا به کبد چرب، انجام پذیرفت.
مواد و روشها: پژوهش حاضر از نوع بنیادی و به روش تجربی- آزمایش بنیان است. تعداد 21 سر موش به صورت تصادفی به سه گروه هفت تایی، کنترل (C تمرین (HIIT) و تمرین + سوماتوتروپین (H-GH) تقسیم شدند. تمرین تناوبی شدید به مدت هشت هفته و پنج جلسه در هفته با سرعت 25 متر بر دقیقه شروع و با سرعت 70 متر بر دقیقه در پایان هفته هشتم پایان پذیرفت. پروتکل تزریق سوماتروپین به صورت روزانه یک میلیگرم/کیلوگرم وزن بدن بود. نشانگرهایی چون سیتوکراتین-18، پاراکسوناز، مقاومت به انسولین، نسبت ALT/AST و LDL/HDL مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت ارزیابی داده‌ها از آزمون آماری تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.
یافتهها: مقادیر سیتوکراتین-18 تنها در گروه HIIT کاهش معنیداری داشت (01/0=P). مقادیر پاراکسوناز در هر دو گروه HIIT (0/00=P) و H-GH (0/01=P) نسبت به گروه کنترل افزایش معنی‎داری به همراه داشت. تغییرات بین گروهی مقاومت به انسولین به لحاظ آماری در گروه HIIT، کاهش معنیدار (05/0=P) و در گروه H-GH، افزایش ناچیزی داشت و در سطح معنیداری نبود (0/36=P). نسبت ALT/AST در هر دو گروه HIIT (0/02=P) و H-GH (0/03=P) کاهش معنی‌داری داشت. نسبت LDL/HDL تنها در گروه HIIT کاهش معنیداری داشت (0/01=P).
استنتاج: تمرین تناوبی شدید به نسبت GH، پاسخ موثرتری در بهبود نشانگرهای NAFLD ایجاد نمود، تزریق هورمون رشد به تنهایی میتواند تبعات منفی بر برخی شاخصهای این ناهنجاری داشته باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزشی