دوره 22، شماره 98 - ( اسفند 1391 )                   جلد 22 شماره 98 صفحات 270-266 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shokrzadeh M, Pakravan N, Mirzaeyan S, Sedighi O, Makhlough A, Mirshafa S A. Evaluation of Zinc and Copper Serum Concentration in Non-Diabetic Proteinuria Patients and Normal Population. J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 22 (98) :266-270
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-1956-fa.html
شکرزاده محمد، پاکروان نسرین، میرزائیان سمانه، صدیقی امید، مخلوق عطیه، میرشفا سیده عاطفه. مقایسه بین سطح سرمی مس و روی در بیماران مبتلا به پروتئینوری غیردیابتی با افراد سالم. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (98) :266-270

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-1956-fa.html

سابقه و هدف: پروتئینوری علامت عمده مشکلات بیماری مزمن کلیوی است. ریسک فاکتورهای ابتلاء به پروتئینوری شامل افراد دیابتی، افراد با فشارخون بالا و افرادی که سابقۀ خانوادگی مشخص دارند می‌باشد. در مطالعات صورت گرفته مشخص شد که در این بیماری سطح سرمی برخی فلزات در خون دچار تغییر می‌شود؛ لذا در این مطالعه تغییرات سطح سرمی برخی فلزات با بروز این بیماری در افراد غیر دیابتی مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش‌ها: این مطالعه در سال 90- 1389 به شکل مورد- شاهدی انجام شد و در یک مقطع زمانی تعداد 46 بیمار مبتلا به پروتئینوری و 46 فرد سالم مراجعه کننده به کلینیک فوق تخصصی طوبی شهرستان ساری که از نظر جنس و بازه سنی همخوانی لازم را داشتند، مورد بررسی گرفتند. سطح سرمی فلزات روی و مس توسط روش اسپکتروفتومتری جذب اتمی (Atomic absorption) در نمونه سرمی تهیه شده از گروه مورد و شاهد اندازه‌گیری شد و نتایج به دست آمده توسط نرم‌افزار SPSS ویرایش 16 و آزمون آماری Independent-Samples T Test و ضریب همبستگی پیرسون مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافته‌ها: در بررسی انجام شده 26 نفر از افراد زن و 20 نفر مرد بودند که در دو گروه سالم و بیمار همسان سازی شدند. میانگین غلظت سرمی مس در زنان سالم 46/0±167/1 و در زنان گروه بیمار 58/0±232/1 بود. در گروه مردان سالم میانگین غلظت سرمی مس 43/0±142/1 و در گروه مردان بیمار 46/0±692/0 به دست آمد. در مورد سطح سرمی روی، میانگین غلظت به دست آمده در زنان سالم 38/0±201/1 و در زنان بیمار 43/0±918/0 بود. این مقدار برای مردان سالم 35/0± 163/1 و برای مردان بیمار 503/0± 828/0 به دست آمده بود و اختلاف معنی داری در غلظت سرمی مس و روی در گروه مورد و در گروه شاهد دیده شد (05/0p<)، به این صورت که میانگین غلظت سرمی این فلزات در گروه مورد کم‌تر از گروه شاهد بود. استنتاج: طبق نتایج به دست آمده کاهش میزان فلزات مس و روی می‌تواند ناشی از دفع پروتئین و آلبومین باشد و سبب ایجاد ادم و همچنین در دراز مدت منجر به ایجاد اختلال در روندهای اکسیداسیون و بروز نارسایی‌های کلیوی در فرد شود.
واژه‌های کلیدی: مس، روی، پروتئینوری، غلظت سرمی
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: هماتولوژی و آنکولوژی