دوره 33، شماره 1 - ( ویژه‌نامه شماره یک - آبان 1402 )                   جلد 33 شماره 1 صفحات 159-147 | برگشت به فهرست نسخه ها

Montazeri M H, Moosazadeh M, Bahar A, Alizadeh-Navaei R, Hedayatizadeh Omran A, Kheradmand M. Investigating the Relationship between the Use of Oral Contraceptive Pills and Metabolic Syndrome in the Tabari Cohort Population: A Cross-Sectional-Descriptive Study. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (1) :147-159
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19677-fa.html
منتظری محمد حسین، موسی زاده محمود، بهار عادله، علیزاده نوایی رضا، هدایتی زاده عمران اکبر، خردمند مطهره. بررسی ارتباط قرص‌های خوراکی پیشگیری از بارداری با سندرم متابولیک در جمعیت کوهورت طبری؛ یک مطالعه‌ی مقطعی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (1) :147-159

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19677-fa.html

سابقه و هدف: به مجموعه‌ای از اختلالات متابولیک که زمینه‌ساز اختلالات قلبی‌ عروقی و دیابت نوع دو هستند، سندرم متابولیک (Metabolic Syndrome) گفته می‌شود. قرص‌های خوراکی پیشگیری از بارداری (Oral Contraceptive Pills) یکی از روش‌های پیشگیری از بارداری است. هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین مصرف قرص‌های خوراکی پیشگیری از بارداری و سندرم متابولیک در جمعیت کوهورت طبری است.
مواد و روشها: مطالعه‌ی مقطعی حاضر بر اساس داده‌های مرحله‌ ثبت‌نام مطالعه‌ی کوهورت طبری انجام شد. داده‌های مرتبط با 5979 خانم 35 تا 70ساله آنالیز شدند. فراوانی MetS بر اساس متغیرهای مختلف با آزمون Chi-Square و رابطه‌ بین مصرف و هم‌چنین، مدت مصرف OCPs با شانس ابتلا به MetS و پارامترهایش  با  رگرسیون لجستیک چندمتغیره آنالیز شد.
یافتهها: فراوانی ابتلا به MetS و فراوانی مصرف OCPs در بین زنان 35 تا 70 ساله در مطالعه‌ی کوهورت طبری به ترتیب، 49 درصد (2930 نفر) و 42/9درصد (2563 نفر) بوده است. میانگین مدت مصرف OCPs در افراد با و بدون  MetS به ترتیب، برابر با 67/06± 69/15و 68/38± 71/46 ماه بوده است (0/388P=) ارتباط معنی‌داری میان مصرف OCPs و MetS و هم‌چنین، پارامترهایش (به‌جز فشارخون) مشاهده نشد. به طور مشابه، مدت مصرف این قرص‌ها با MetS و این پارامترها ارتباط معنی‌داری نداشت.
استنتاج: مصرف داروهای ضدبارداری خوراکی با سندرم متابولیک و دیگر پارامترهایش همراهی ندارد؛ اما مصرف آن به‌ویژه در طولانی‌مدت، می‌تواند با فشارخون بالا همراه باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: غدد