دوره 33، شماره 2 - ( ویژه‌نامه شماره دو - آذر 1402 )                   جلد 33 شماره 2 صفحات 26-13 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bahmani M, Esmaeili Gouvarchin Ghaleh H, Raouf Sarshoori J, Zarei S M, Salimi-Sabour E, Shafaee M. Investigating the Anti-inflammatory, Antioxidant and Restorative Effects of Rumex tuberosus L. on the Experimental Burn Wound Model in BALB/c. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (2) :13-26
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19694-fa.html
بهمنی مهدی، اسمعیلی گورچین قلعه هادی، رئوف سرشوری جواد، زارعی ابرقوئی سید محمد، سلیمی صبور ابراهیم، شفایی معصومه. بررسی اثرات ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و ترمیمی گیاه ترشک غده دار بر مدل تجربی زخم سوختگی در موش نژاد بالب/سی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (2) :13-26

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19694-fa.html

سابقه و هدف: التیام زخم‌های سوختگی یکی از مشکلات پزشکی محسوب می‌شود و یافتن دارو یا ماده‌ای که بتواند با کمترین عوارض جانبی موجب التیام این زخم‌ها شود، بسیار ارزشمند است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات ضد التهابی، آنتیاکسیدانی و ترمیمی گیاه ترشک غدهدار بر مدل تجربی زخم سوختگی در موش نژاد بالب/سی میباشد.
مواد و روشها: در مطالعه تجربی- آزمایشگاهی حاضر، 60 سر موش نژاد بالب/سی به طور تصادفی به 5 گروه 12تایی شامل گروههای کنترل، شم کلدکرم، کرم حاوی عصاره گیاه ترشک غدهدار، کرم لاژکس و برگ گیاه ترشک غدهدار تقسیم شدند. پس از ایجاد سوختگی درجه دو در روزهای 3، 7، 14و 21 متغیرهای بهبود زخم شامل مقایسه­ی سرعت بستهشدن زخم، میزان التهاب، عروقزایی، نوزایی اپیتلیال، تعداد فولیکولهای مو، میزان رشتههای کلاژن، میزان سایتوکاینهای التهابی، آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی و همچنین آنزیم‌های کبدی مورد بررسی قرار گرفتند.
یافتهها: نتایج نشان داد میانگین التهاب، عروق‌زایی، نوزایی اپیتلیال، تعداد فولیکول مو، میزان رشته‌های کلاژن و هم‌چنین میانگین بسته‌شدن ظاهری زخم در گروه‌های درمان‌شده با کرم حاوی عصاره و برگ گیاه ترشک غده‌دار و کرم لاژکس در مقایسه با گروه‌های شم و کنترل اختلاف معنی‌داری (0/05P<) دارد. همچنین نتایج نشان داد، در سطح سرمی سایتوکاین‌های التهابی و آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی در گروه‌های درمان شده با کرم حاوی عصاره و برگ گیاه ترشک ­غده‌دار و کرم لاژکس نسبت به گروه‌های شم کلدکرم و کنترل اختلاف معنی‌داری (0/05>p) وجود دارد. در رابطه با آنزیم‌های کبدی هیچ‌گونه تغییر معنی‌داری بین گروه‌های تحت مطالعه یافت نشد (0/05>p).
استنتاج: براساس نتایج بهدستآمده به نظر می‌رسد گیاه ترشک غده‌دار در درمان سوختگی درجه دو بسیار کارآمد بوده و میتواند جایگزین مناسبی برای محصولات موجود فعلی باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: داروسازی