دوره 33، شماره 1 - ( ویژه‌نامه شماره یک - آبان 1402 )                   جلد 33 شماره 1 صفحات 338-333 | برگشت به فهرست نسخه ها

Firouzbakht M, Asadi Amoli M A, Pourbagher R, Tirgar A. Perceived Stress and Hair Cortisol Concentration: A Cross Sectional Study in Women Health Workers. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (1) :333-338
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19764-fa.html
فیروزبخت مژگان، اسدی آملی محمد امین، پورباقر رقیه، تیرگر آرام. ارتباط سطح استرس ادراک شده با غلظت کورتیزول مو: یک مطالعه مقطعی در زنان شاغل در مراکز بهداشتی و درمانی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (1) :333-338

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19764-fa.html

سابقه و هدف: اثرات استرس مزمن بر ابعاد مختلف سلامت به اثبات رسیده است. کورتیزول مو به عنوان ابزاری جدید در سنجش استرس طولانی‌مدت به کار برده شده است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط استرس ادراک شده با سطح کورتیزول مو در زنان شاغل در سیستم بهداشتی و درمانی صورت گرفته است.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی در سال 1397 بر روی 188 نفر از کارکنان بهداشتی و درمان بابل انجام شد. جمع‌آوری اطلاعات با استفاده از پرسش‌نامه دموگرافیک و استرس ادراک شده صورت گرفت. کورتیزول مو بر اساس پروتکل موجود استخراج شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با نرم‌افزار SPSS21 و در سطح معنی‌داری 0/05>P صورت گرفت.
یافتهها: بر اساس نتایج پرسش‌نامه استرس ادراک شده، 69/3 درصد مشارکت‌کنندگان در مطالعه سطح استرس بالایی داشتند. میزان متوسط کورتیزول مو استخراج شده در این گروه pg/mg(1/63)1/74 بود. تفاوت معنی‌داری بین میزان کورتیزول مو در دو گروه با سطح استرس کم (1/163) 1/457 و زیاد (1/829) 1/928 مشاهده شد (0/04=P).
استنتاج: میزان متوسط کورتیزول مو با سطح استرس درک شده ارتباط معنی‌داری را نشان داد. افراد با استرس بیش‌تر میزان کورتیزول مو بیش‌تری داشتند.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: اپیدمیولوژی