دوره 33، شماره 1 - ( ویژه‌نامه شماره یک - آبان 1402 )                   جلد 33 شماره 1 صفحات 107-97 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jallalian M, pourasghar M, Majd A, Ghalehnoei H, Kian mehr Z. Comparison of Serum BDNF changes in Women with Major Depressive Disorder Treated with Fluoxetine and Cognitive Behavioral Therapy: A Randomized Clinical Trial. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (1) :97-107
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19784-fa.html
جلالیان مهرداد، پور اصغر مهدی، مجد احمد، قلعه نویی حسین، کیان مهر زهرا. مقایسه تغییرات BDNF سرم در زنان با اختلال افسردگی عمده تحت درمان با فلوکستین و درمان شناختی رفتاری: کارآزمایی بالینی تصادفی شده. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (1) :97-107

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19784-fa.html

سابقه و هدف: اختلال افسردگی عمده (MDD) یکی از شایع‌ترین بیماری‌های روان‌پزشکی است. فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز (BDNF) یک نشانگر زیستی مناسب برای پاسخ به درمان است. در مطالعه حاضر تغییرات سرمی این نشانگر زیستی در بین دوگروه بیمارانMDD تحت درمان با داروی فلوکستین و درمان‌شناختی رفتاری بررسی شد.
مواد و روشها: در مطالعه کارآزمایی تصادفی شده 40 بیمار زن MDD (معیار DSM-V) در دو گروه فلوکستین‌تراپی (روزانه 20 میلی‌گرم به مدت سه ماه) (N=20) و CBT (جلسه 90 دقیقه‌ای، یک‌بار در هفته به مدت 12 هفته)(N=20) قرار گرفتند. امتیاز BDI-II و غلظت BDNF سرم پیش و پس از درمان سنجش شدند. داده‌ها در سطح معنی‌داری 0/05P با کمک نرم‌افزار آماری Graphpad prism 9 آنالیز شدند.
یافتهها:  نمره BDI-II در هر دو گروه فلوکستین (از 1/5±23/2به 1/01±11/1) و CBT (از0/6±26/8به 0/8±9/5) کاهش معناداری داشت. میزان BDNF سرم در گروه فلوکستین‌تراپی تغییر معناداری مشاهده نشد ولی درگروه CBT (از 0/71±1/13 به 0/72±3) افزایش داشت. از نظر مقایسه بین گروهی پس از درمان، میزان کاهش نمره BDI-II و افزایش BDNF سرم در گروه CBT نسبت به گروه فلوکستین بهتر بود.
استنتاج: کاهش امتیاز BDI-II، افزایشBDNF سرم درگروه CBT بیش‌تر ازگروه فلوکستین بود، بنابراین برای درمان MDD مناسب به نظر می‌رسد.BDNF سرم نشانگر زیستی مناسبی برای پاسخ به درمان نیست. پیشنهاد می‌شود مطالعه‌ای با حجم نمونه بزرگتر و دوره مطالعه طولانی‌تر انجام شود.

شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 1N2019071004417 IRCT:
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بیوشیمی