دوره 33، شماره 1 - ( ویژه‌نامه شماره یک - آبان 1402 )                   جلد 33 شماره 1 صفحات 96-86 | برگشت به فهرست نسخه ها

Makhlough A, Mirzaei Ilali N, Darvishnia D, Darvishi-Khezri H, Sharifipour A, Mehravaran H, et al . Severe Acute Kidney Injury and Chronic Kidney Disease are Paramount Risk Factors for Mortality in Hospitalized Cases with COVID-19. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (1) :86-96
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19806-fa.html
مخلوق عطیه، میرزائی ایلالی نرگس، درویش نیا داوید، درویشی خضری هادی، شریف پور علی، مهرآوران حسین، و همکاران. و همکاران.. آسیب کلیوی حاد و بیماری مزمن کلیوی اصلی‌ترین عامل خطر مرگ‌ومیر بیماران بستری‌شده به علت COVID-19. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (1) :86-96

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19806-fa.html

سابقه و هدف: گونۀ جدید ویروس کرونا (COVID-19) می‌تواند موجب آسیب حاد کلیه (AKI) شود و بیماران دارای بیماری زمینه‌ای کلیه پروگنوز بدتری دارند. در این مطالعه، یافته‌های بالینی و آزمایشگاهی بیماران مبتلابه کووید-۱۹ و عوامل خطر مرگ و بستری در بخش مراقبت‌های ویژه (ICU) ارزیابی شده است.
مواد و روشها: این مطالعه مشاهده‌ای بر روی ۲۹۶ بیمار مبتلابه کووید-۱۹ با و بدون بیماری زمینه‌ای کلیوی انجام شده است. از مجموع ۲۹۶ مورد بیمار بستری‌شده، ۳۷ نفر فوت کردند (میانگین سنی: 66/6±17/6).
یافتهها: شایع‌ترین علائم اولیۀ بیماران فوت‌شده این موارد بود: تنگی نفس (37/8 درصد)، سرفه (21/6 درصد)، سن بالا، استفاده از انسولین، بیماری دستگاه عصبی مرکزی (CNS)، شوک عفونی، هیپوآلبومینمی (0/0001>P) و میزان بالای INR (0/0001>P). میانۀ زمان مرگ موارد بستری‌شده در ICU بیش‌تر از بیماران فاقد بیماری مزمن کلیه (CKD) بود (OR 3/08، 0/006= P). در افراد فوت‌شده از آزیترومایسین و سفتریاکسون به میزان کم‌تر و بیش‌تر از مروپنم استفاده شده بود (0/0001>P).
استنتاج: این مطالعه نشان می‌دهد که خطر مرگ‌ومیر و بستری در ICU در بیماران دارای CKD بیش‌تر از بیماران فاقد CKD است. ارزیابی اثرات درمانی آزیترومایسین و سفتریاکسون و عوارض جانبی رسیژن و مروپنم در بیماران فوت‌شدۀ مبتلابه کووید نشان داده شد. اضافه بر این، نشان داده شد که آلبومین پایین، INR، نوتروفیل و گلبول‌های سفید (WBC) بالا به‌طور قابل‌توجهی خطر مرگ‌ومیر این بیماران را افزایش می‌دهد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: نفرولوژی