Hedayatizadeh-Omran A, Hoseini Z, Zaboli E, Alizadeh Forutan M, Ehsani nouri H, Alizadeh-Navaei R. Investigating the Rate of Anemia Caused by Chemotherapy in Patients with Solid Tumor. J Mazandaran Univ Med Sci 2024; 34 (234) :114-121
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19823-fa.html
هدایتی زاده عمران اکبر، حسینی زهراسادات، زابلی احسان، علیزاده فروتن مریم، احسانی نوری هدی، علیزاده نوایی رضا. بررسی میزان بروز آنمی ناشی از شیمی درمانی در بیماران مبتلا به سرطانهای توپر. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1403; 34 (234) :114-121
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19823-fa.html
چکیده: (689 مشاهده)
سابقه و هدف: بروز کم خونی در بیماران مبتلا به سرطان و نیز بهدنبال شیمی درمانی، یکی از موارد تاثیرگذار بر وضعیت سلامتی و حتی بقای بیماران میباشد که باید مورد ارزیابی قرار بگیرد. با توجه به شیوع قابل توجه سرطان در استان مازندران این مطالعه با هدف تعیین میزان بروز آنمی ناشی از شیمی درمانی و نیز برخی از عوامل مرتبط با آن در بیماران مبتلا به سرطانهای توپر در بیمارستان امام ساری انجام شد.
مواد و روشها: پژوهش حاضر از نوع مقطعی- مشاهدهای انجام شد. نمونهها از میان بیماران مبتلا به سرطانهای توپر
(solid tumors) مراجعهکننده به مراکز شیمی درمانی بیمارستان امام ساری در سال 1400 و 1401 انتخاب شدند. روش نمونهگیری بهصورت آسان و مبتنی بر هدف بود. معیار ورود شامل بیماران با سن بالای 18 سال و مبتلا به سرطانهای توپر بود و معیار خروج شامل سابقه دریافت خون در سه ماه اخیر، رادیوتراپی و نیز آنمی نیاز به درمان در ابتدای مطالعه بوده است. نتایج CBC بیماران قبل و بعد از سیکلهای شیمی درمانی ثبت شد و آنمی براساس مقادیر هموگلوبین تعیین گردید. بیماران بر حسب هموگلوبین در ۴ دسته نرمال، آنمی خفیف، آنمی متوسط و آنمی شدید قرار گرفتند. همچنین کاهش افت هموگلوبین (۲ واحد یا بیشتر) در فاصلههای بین سیکلهای شیمی درمانی نیز بهعنوان آنمی ناشی از تاثیرات شیمی درمانی در نظر گرفته شد. علاوه بر آن اطلاعاتی نظیر سن، جنس، نوع سرطان و نوع رژیم شیمی درمانی دریافتی نیز ثبت شد.
یافتهها: در این مطالعه ۱۴۶ نفر وارد مطالعه شدند و تعداد افراد مذکر ۹۱ نفر (62/3درصد) بود. میانگین±انحرافمعیار سن افراد شرکتکننده 12/7±56/3 سال بود. تومورهای پستان با ۵۶ نفر (38/4 درصد)، معده با ۴۸ نفر (32/9 درصد)، کولورکتال با ۱۸ نفر (12/3 درصد) و ریه با ۷ نفر (4/8 درصد) بیشتر از سایرین بود. 51 نفر (34/9 درصد) رژیم پلاتینیوم داشتند. در ابتدا ۳۹ نفر (26/7درصد) همگلوبین نرمال، 80 نفر (54/8 درصد) آنمی خفیف و 27 نفر (18/5 درصد) آنمی متوسط داشتند، که 51/8 درصد بیماران با تومور پستان، 22/2 درصد موارد تومورهای ادراری تناسلی و 8/8 درصد بیماران با تومورهای گوارشی در بدو ورود به مطالعه همگلوبین نرمال داشتند. فراوانی آنمی متوسط از 18/5 درصد قبل از شیمی درمانی به36/1 درصد بعد از مرحله سوم شیمی درمانی رسیده بود و 1/4 تا 2/7 درصد بیماران در بعد از مراحل مختلف شیمی درمانی دچار آنمی شدید شدند. 23 نفر (15/8 درصد) از بیماران مورد بررسی بعد از مرحله اول شیمی درمانی ۲ واحد یا بیشتر افت هموگلوبین داشتند که این رخداد بعد از مرحله دوم در 10 نفر (8/8 درصد) و بعد از مرحله سوم در 1 نفر (1/8درصد) مشاهده گردید، که ارتباط معنیداری بین ۲ واحد یا بیشتر افت هموگلوبین با جنس، سن، نوع تومور و نوع رژیم شیمی درمانی بعد از مرحله اول شیمی درمانی مشاهده نشد(0/05<P).
استنتاج: نتایج مطالعه حاضر نشان داد آنمی با درجات خفیف در تعداد زیادی از بیماران مبتلا به سرطان وجود داشت که بعد از شروع شیمی درمانی نیز میزان آن افزایش یافت. سن، جنس، نوع تومور و نوع رژیم شیمی درمانی ارتباط معنیداری با افت هموگلوبین در بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی نداشت.