Gholian M M, Babaei A, Zendehboodi F, Mortazavian A M, koushki V. Investigating the Effect of Shahani Grape Juice and Shahani Grape Drink Containing Lactobacillus Plantarum Paraprobiotic on Reducing Stress in Management Field Students. J Mazandaran Univ Med Sci 2024; 34 (233) :125-137
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19848-fa.html
قلیان محمد مهدی، بابایی آرش، زنده بودی فاطمه، مرتضویان سید امیر محمد، کوشکی وحید. بررسی اثر آب انگور شاهانی و نوشیدنی انگور شاهانی حاوی پاراپروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم بر کاهش استرس دانشجویان رشته مدیریت. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1403; 34 (233) :125-137
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19848-fa.html
چکیده: (1244 مشاهده)
سابقه و هدف: استرس یا تنیدگی یک فرآیند رفتاری است که به انسان در افزایش بقا کمک میکند. در واقع استرس به هر پاسخ بیولوژیکی به محرکهای درونی یا بیرونی اطلاق میشود. مطالعه استرس به دلیل تأثیر گسترده آن بر قسمتهای مختلف بدن دشوار است. استرس شامل مجموعهای از رویدادها است که در بدن یک موجود زنده جهت سازگاری با یک موقعیت نامطلوب ایجاد میشود. عوامل درونی و بیرونی بر ساختار درونی یک موجود زنده تاثیر میگذارد. یک رژیم غذایی خوب برای حفظ سلامت روحی و جسمی ضروری است. در هنگام استرس، عادات غذایی بسیار مختل میشود و این میتواند باعث کمبودهای تغذیهای شود که ممکن است منجر به استرس بیشتری در بدن شود. در شرایط استرسزا بدن بیشتر از حد معمول از مواد مغذی استفاده میکند، بنابراین یک رژیم غذایی خوب در این هنگام مورد نیاز است، زیرا یک رژیم غذایی ضعیف باعث کمبودهایی میشود که منجر به استرس بیشتر و مشکلات سلامتی میشود. از سال 2004، بسیاری از پژوهشهای علمی خواص عملکردی و سلامتیبخشی پروبیوتیکهای غیر زنده را به اثبات رساندند. در سالهای اخیر تحقیقاتی در مورد مصرف سلولهای غیرفعالشده پروبیوتیکها (پاراپروبیوتیکها) انجام شده که اثرات مثبت آنها در برخی تحقیقات به اثبات رسیده است. در پژوهش حاضر از سلولهای پاراپروبیوتیک لاکتوباسیلوسپلانتاروم در نوشیدنی انگور شاهانی جهت کاهش استرس در دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد استفاده شده است.
مواد و روشها: تولید پاراپروبیوتیک به روشهای مختلفی از جمله حرارتدهی، اعمال فراصوت، تابش اشعه فرابنفش، تابش اشعه فروسرخ، پرتوهای یونیزهکننده، اعمال فشار هیدرواستاتیک بالا و استفاده از برخی ترکیبات شیمیایی انجام میشود. هر یک از این روشهای غیرفعالسازی موجب تغییراتی در ساختار و خصوصیات عملکردی سلول پروبیوتیک غیرزنده میشوند. در این مطالعه پژوهشی بالینی جهت غیر فعالسازی از روش فراصوت با توان بالا استفاده شد. سوسپانسیون حاوی پاراسایکوبیوتیک از نظر میزان ماده موثره گاما آمینو بوتیریک اسید به وسیله دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مورد ارزیابی قرار گرفت. سلولهای غیر فعالشده به آبمیوه بازسازی شده انگور شاهانی افزوده شد. 32 دانشجوی سالم در دوران امتحانات پایانترم، روزانه بهمدت 10 هفته نوشیدنی شاهد و نوشیدنی حاوی پاراپروبیوتیک مصرف کردند.
یافتهها: استفاده از پاراپروبیوتیکهای حاصل از روشهای غیرفعالسازی زمانی مفید استکه ترکیبات و متابولیتهای سلامتیبخش تحت تاثیر روش غیرفعالسازی دچار کاهش یا نابودی کامل نشده باشند. گاما آمینو بوتیریک اسید (گابا) مهمترین انتقالدهنده عصبی مهاری در سیستم عصبی مرکزی است و نقش مهمی در هماهنگی عملکرد مغز و کاهش اضطراب و استرس دارد. نتایج نشان داد که میزان گاما آمینوبوتیریک اسید در سوپانسیون پاراسایکوبیوتیکها بیشتر از سوسپانسیون باکتری زنده بود. ارزیابهایی که نوشیدنی حاوی پاراسایکوبیوتیکها را مصرف کردند در دوران امتحانات پایانترم امتیاز سلامت عمومی بیشتر نسبت به گروه شاهد داشتند. استفاده از پاراپروبیوتیک در نوشیدنی موجب بهبود کیفیت خواب شد. در پایان آزمون میزان کورتیزول موجود در بزاق گروه شاهد بیشتر از گروه پاراسایکوبیوتیک بود.
استنتاج: نتایج این تحقیق نشان داد که پاراپروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم دارای مزایای بالقوهای برای بهبود سلامت روان است. براساس نتایج حاصل از این پژوهش پاراپروبیوتیکها با اثر بر محور مغزی انسان موجب کاهش ترشح هورمونهای استرسی نظیر کورتیزول و در نتیجه افزایش پایداری روانی در زمان امتحانات پایانترم دانشجویان میشود.
شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 1N20240128060866IRCT
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
تغذيه