دوره 33، شماره 227 - ( آذر ماه 1402 )                   جلد 33 شماره 227 صفحات 173-159 | برگشت به فهرست نسخه ها

Marvi N, Mollazadeh S, Azmoude E, Latifnejad Roudsari R. The Effect of Sexual Counseling and Education Approaches on Improving the Sexual Function of Infertile Women: A Systematic Review of Clinical Trials in Iran. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (227) :159-173
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19926-fa.html
مروی ناهید، ملازاده ساناز، آزموده الهام، لطیف نژاد رودسری رباب. تاثیر رویکردهای مشاوره و آموزش جنسی بر بهبود عملکرد جنسی زنان نابارور: مرور سیستماتیک کارآزمایی های بالینی ایران. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (227) :159-173

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19926-fa.html

سابقه و هدف: سلامت جنسی بخش حیاتی از زندگی زوجین نابارور بوده و تحت تأثیر عوامل زیادی قرار دارد. پیامدهای روانی ناباروری میتواند بر عملکرد جنسی تأثیر منفی بگذارد. انجمنهای پزشکی متعدد مداخلات روانشناختی، از جمله مشاوره و آموزش را برای کمک به زوجین نابارور توصیه کردهاند. لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر رویکردهای مشاوره و آموزش جنسی بر بهبود عملکرد جنسی زنان نابارور میباشد.
مواد و روشها: در مرور سیستماتیک حاضر که بر اساس راهنمای PRISMA انجام شده است، بانک های اطلاعاتی Embase، Cochrane library، web of sciences، Scopus، PubMed، SID و Magiran تا آوریل2023 با استفاده از کلمات کلیدی ناباروری، زنان نابارور، ایران، عملکرد جنسی، اختلال عملکرد جنسی، مشکلات جنسی، آموزش جنسی، مشاوره جنسی به زبان فارسی وانگلیسی مورد جستجو قرار گرفت. تمام کارآزمایی‌های بالینی تصادفی‌سازی‌شده که تأثیر مداخلات آموزشی یا مشاورهای بر بهبود عملکرد جنسی زنان نابارور را ارزیابی می‌کردند، در این بررسی وارد شدند. معیار بررسی نتیجه عملکرد جنسی (Female Sexual Function Index) بود.
یافتهها: از مجموع 365 مطالعهای که از طریق جستجو یافت شد، 13 کارآزمایی بالینی تصادفی شده شامل 693 زن نابارور به طور سیستماتیک مورد بررسی قرار گرفتند. طبق مرور مطالعات از رویکردهای شناختی رفتاری، رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد، مدل سلامت جنسی، مدل پلیسیت(PLISSIT)، مدل بتر(BETTER)، آموزش مهارت‌های ارتباطی و رویکرد تحلیل رفتار متقابل در زمینه بهبود عملکرد جنسی زنان نابارور استفاده شده است.
استنتاج: به طور کلی رویکردهای مشاوره و آموزش جنسی موجب بهبود عملکرد جنسی میگردد، اما با توجه به نوع مشاوره یا آموزش، بهبود ابعاد عملکرد جنسی متفاوت است. پیشنهاد میشود مطالعات بیشتری در آینده در زمینه مقایسه این رویکردها با یکدیگر و هم‌چنین تاثیرطولانیمدت آنان بر روی زنان نابارور صورت گیرد.

نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: مامائی