Rouhani S, Haghiyan E, Mohammadpour R A. Trend of Changing the Share of Health Expenditures in the Total Cost of Urban and Rural Households in Mazandaran Province (2001-2018). J Mazandaran Univ Med Sci 2024; 33 (228) :104-113
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19976-fa.html
روحانی صمد، حقیان المیرا، محمدپور رضاعلی. بررسی روند تغییر سهم هزینههای بهداشتی و درمانی از کل سبد هزینه خانوارهای شهری و روستایی استان مازندران از سال 1380 تا 1397. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (228) :104-113
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19976-fa.html
چکیده: (928 مشاهده)
سابقه و هدف: بخشی از هزینههای هر خانوار در کل جوامع دنیا، صرف هزینههای بهداشت و درمان میشود که بعضا میتواند برای خانوارها فاجعه بار باشد. این مطالعه با هدف بررسی روند تغییر سهم هزینههای بهداشتی و درمانی از کل سبد هزینه خانوارهای شهری و روستایی استان مازندران و تاثیرات احتمالی طرحهای مختلف اصلاحات در نظام سلامت ایران در دو دهه گذشته بهویژه طرح تحول سلامت برآن، انجام گرفت.
مواد و روشها: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی گذشته نگر و مبتنی بر دادههای کمّی و ثانویه میباشد. دادههای مورد نیاز این مطالعه برگرفته از طرح نمونهگیری هزینه و درآمد خانوار بود که برای یک دوره زمانی 18 ساله از سال 1380 تا سال 1397، از مرکز آمار ایران استخراج گردید. برای توصیف دادههای کمی از شاخصهای آمار توصیفی و نمودار روند تغییرات استفاده شده است و به منظور تحلیل هزینههای بهداشتی و درمانی خانوار، از آزمون تی تست در نرمافزار SPSS استفاده شد.
یافتهها: نتایج مطالعه نشان داد که بهطور میانگین سهم هزینههای بهداشتی درمانی از کل هزینههای خانوار برای خانوارهای شهری 12/04 درصد و برای خانوارهای روستایی 11/34 درصد بوده است که بیشتر از 10 درصد حد اعلام شده و مورد انتظار میباشد. روند تغییرات درصد هزینههای بهداشتی درمانی از کل هزینههای خانوار در بازه زمانی پژوهش نسبت به سال پایه، متغیر بوده است و در برخی سالها روند کاهشی و در برخی سالها روند افزایشی داشته است.
استنتاج: مداخلات انجام شده در قالب طرحهای تحول نظام سلامت در نهایت منجر به کاهش سهم هزینههای بهداشتی و درمانی خانوارها به کمتر از حد مورد انتظار و تغییر روند افزایشی آن در استان مازندران نشده است و حتی با اجرای طرحهای بعدی، آثار حاصل شده در طرحهای قبلی نیز خنثی شده است.به این مفهوم که خطر هزینههای کمرشکن خدمات بهداشتی و درمانی همچنان در بین خانوارهای ایرانی وجود دارد. با توجه به اهمیت مسائل مالی در پوشش همگانی خدمات بهداشتی و درمانی باید سیاستها و برنامههای دقیقتری برای هدف قرار دادن گروههای آسیبپذیر طراحی و اجرا شود تا هم خانوادهها دچار هزینههای مشقت بار نگردند و هم امکان پوشش همگانی در کنار منابع محدود حوزه سلامت به حداکثر خود افزایش یابد.