نیکوکار سیدحسن، فاضلی دینان محمود، زعیم مرتضی، عنایتی احمد علی. سیاستهای پیشگیری و کنترل ناقلین بیماری دانگ (آئدس اجیپتی و آلبوپیکتوس) در ایران. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (1) :381-396
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20050-fa.html
چکیده: (1608 مشاهده)
سابقه و هدف: به دلیل توسعه تجارت و مسافرت و وجود برخی مشکلات در کنترل آئدسهای ناقل، تب دانگ به مشکل عمدهی بهداشت عمومی در بسیاری از مناطق دنیا تبدیل شده است. هدف از این خلاصه سیاستی، تجزیهوتحلیل دادهها و ارائه سیاستهای مناسب مبتنی بر شواهد برای کنترل تب دانگ و پیشگیری از آن است.
مواد و روشها: پـژوهـش حاضر از نوع مرور نظاممند بهمنظور تدوین خلاصهی سیاستی در ایران است که بر اساس اجزای یک خلاصهی سیاستی در سه مرحله انجام گرفت. مرحلهی اول: به تشخیص و توصیف مشکل بهصورت هدفمند و با بررسی مستندات علمی از طریق جستوجو در پایگاههای علمی داخلی و خارجی، وبسایتها، گایدلاینها و کتابها پرداخته شد. مرحلهی دوم: پیشنویسی از عناصر اولویتدار مرتبط با چهارچوب سیاستی را نویسندهی اول تهیه کرد و آن را با سایر نویسندگان به بحث گذاشت. مرحله سوم: دستهبندی و جمعبندی سؤالات پیشنویس انجام شد و سپس، گزینههای سیاستی نهایی با توافق نویسندگان تدوین شد.
یافتهها: مطابق توصیههای بهترین شواهد در بررسی متون، پنج گزینهی سیاستی در کنترل و پیشگیری از تب دانگ منتقل شونده بهوسیلهی آئدس اجیپتی و آئدس آلبوپیکتوس در ایران، در مطالعهی حاضر ارائه شد. این گزینهها عبارتاند از: 1. توسعهی تحقیقات پایه، کاربردی و نوآوری؛ 2. تقویت ظرفیت و توانمندسازی انسانی، زیرساختی و سیستم سلامت در تمام بخشهای مرتبط برای مراقبت، کنترل، پایش و ارزیابی؛ 3. تقویت هماهنگی و همکاری درون و برونسازمانی؛ 4. بسیج کردن و مشارکت جامعه برای کنترل منابع لاروی؛ 5. افزایش مقیاس عملکردها و ادغام ابزارها در مدیریت آنها.
استنتاج: بهمنظور افزایش تأثیر و تداوم سیاستها، استفاده از رویکرد تلفیقی گزینهها با حمایت مداوم مقامات مسئول (ملی، منطقهای و محلی) توصیه میشود.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
حشره شناسی پزشکی