Farzanmehr F, Nasiri-Formi E, Kiany F, Akbari H. Comparing the Effect of Incentive Spirometry and Deep Breathing Exercise on Hemodynamic Indicators and Pulmonary Complications During and after Gastric Sleeve Surgery. J Mazandaran Univ Med Sci 2024; 33 (228) :84-93
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20055-fa.html
فرزان مهر فرشته، نصیری فرمی ابراهیم، کیانی فخرالدین، اکبری هوشنگ. مقایسه تاثیر اسپیرومتری تشویقی و تمرین تنفس عمیق بر شاخصهای همودینامیک و عوارض ریوی حین و بعد از جراحی اسلیو معده. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (228) :84-93
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20055-fa.html
چکیده: (1041 مشاهده)
سابقه و هدف: عوارض ریوی بعد از عمل نه تنها بستری طولانی مدت را در پی دارد، بلکه باعث عوارض و مرگ و میر بیشتری نیز میشود. این عوارض شامل آتلکتازی، پنومونی، برونکواسپاسم و حتی مرگ میباشد. از اقداماتی که برای بهبود عملکرد ریوی انجام میشود اسپیرومتری تشویقی و تمرینات تنفس عمیق است. هدف مطالعه حاضر بررسی مقایسه تاثیر اسپیرومتری تشویقی و تمرین تنفس عمیق بر شاخصهای همودینامیک (میزان اشباع اکسیژن، PCO2، PH، فشارخون، ضربان قلب) و عوارض ریوی حین و بعد از جراحی اسلیو معده بود.
مواد و روشها: در این مطالعه مداخلهای، 75 نفر از بیمارانی که جهت عمل اسلیو به بیمارستان امام خمینی
تهران در سال 1402-1401 مراجعه کردند، مورد بررسی قرار گرفتند. با روش نمونهگیری تصادفی ساده و با استفاده از Block randomization و جدول اعداد تصادفی، بیماران در دو گروه مداخله و یک گروه کنترل قرار گرفتند. بیماران در گروه اول مداخله از اسپیرومتری تشویقی 2ساعت قبل از عمل و 2 و 6 ساعت پس از عمل استفاده کردند که پس از انجام پروسیجر، شاخصهای همودینامیک بیماران توسط محقق ثبت شد، گروه دوم مداخله از تمرین تنفس عمیق به همان ترتیب گروه اول استفاده کردند و به همان روش شاخصهای همودینامیک بیماران ثبت شد. در گروه کنترل اقدام خاصی صورت نگرفت. برای بررسی اثربخشی نیز میزان بروز آتلکتازی و پنومونی (تا دو هفته بعد از عمل با رجوع به پرونده بیمار و بررسی علائم بالینی توسط متخصص) و مدت اقامت بیماران در بیمارستان بررسی شد.
یافتهها: بررسی نتایج نشان داد که استفاده از اسپیرومتری تشویقی و تمرین تنفس عمیق در بهبود اکسیژناسیون بیماران تحت جراحی اسلیو در حین و بعد از عمل معنیدار نبوده است(0/05P>). تفاوت معناداری در میزان PH خون بیماران یافت نشد(0/05<P). همچنین تفاوت معنیداری در میزان ضربان قلب بیماران در حین و بعد از عمل یافت نشد(0/05<P). در بررسیهای همودینامیکی فشارخون بیماران در این دو گروه مداخله نسبت به گروه کنترل بهطور معنیداری بهبود یافت (0/05>P) و تفاوت معناداری از نظر میزان عوارض ریوی بعد از عمل در بین سه گروه مشاهده نشد(p>0/05).
استنتاج: استفاده از اسپیرومتری تشویقی وتمرین تنفس عمیق باعث بهبود اکسیژناسیون و ضربان قلب بیماران تحت جراحی اسلیو معده پیش از جراحی شدند ولی حین و پس از عمل اثربخش نبودند، این دو روش باعث بهبود فشارخون بیماران شدند ولی بر میزان عوارض ریوی بعد از عمل آنها تاثیری نداشتند و هیچکدام از این دو روش بر دیگری برتری نداشتند.
شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 1N20230223057511IRCT
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
پرستاری