دوره 33، شماره 1 - ( ویژه‌نامه شماره یک - آبان 1402 )                   جلد 33 شماره 1 صفحات 85-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hassannia H, Enderami S E, Mansour R N, Eftekhary M, Abazari M, salarinia R. Design and Development of a Pseudotyped-lentivirus for Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2). J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (1) :77-85
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20074-fa.html
حسن نیا هادی، اندرامی سید احسان، منصور ریحانه نصیری، افتخاری محمد، اباذری محمدفواد، سالاری نیا رضا. طراحی و توسعه‌ی سودوتایپ لنتی ویروس برای کروناویروس سندرم حاد تنفسی 2 (SARS-CoV-2). مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (1) :77-85

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20074-fa.html

سابقه و هدف: شبه‌ویروس‌ها به‌دلیل ایمنی و تطبیق‌پذیری، ابزار مفیدی برای ساخت واکسن‌ها و داروهای درمانی، به‌ویژه برای ویروس‌های نوظهور هستند. SARS-CoV-2 به‌دلیل مرگ‌ومیر بالا و انتقال راحت، باید تحت شرایط ایمنی‌زیستی سطح سه قرار گیرد که همین موضوع روند ساخت واکسن‌ها و داروهای درمانی را در بسیاری از مراکز تحقیقاتی، دشوار کرده است. هدف از این مطالعه تولید سودوتایپ لنتی ویروس است که در تست خنثی‌سازی ویروس بر مبنای شبه‌ویروس در شرایط سطح ایمنی‌زیستی دو، بتوان از آن استفاده کرد.
مواد و روشها: روی ژنوم HIV-1، ژن پروتئین اسپایک SARS-CoV-2 قرار داده شد. برای تأیید ورود از تست‌های فلوسایتومتری، میکروسکوپ الکترونی و ایمونوفلورسانس استفاده شد. در نهایت، قدرت خنثی‌سازی سرم بیماران بهبودیافته‌ از کووید19 با استفاده از تست خنثی‌سازی ویروس بر مبنای شبه‌ویروس اندازه‌گیری شد.
یافتهها: نتایج تست‌های فلوسایتومتری، میکروسکوپ الکترونی و ایمونوفلورسانس ورود ژن اسپایک را تأیید کرد. همچنین، سرم بیماران بهبودیافته قدرت خنثی‌کنندگی بسیار بالاتری را نسبت به سرم گروه کنترل مواجه‌نشده با SARS-CoV-2 نشان داد.
استنتاج: نتایج این مطالعه نشان داد که با استفاده از سودوتایپ لنتی ویروس تولید شده می‌توان قدرت خنثی‌کنندگی سرم بیماران را اندازه‌گیری کرد و تست خنثی‌سازی ویروس بر مبنای شبه‌ویروس، جایگزین مناسبی برای تست خنثی‌سازی ویروس بر مبنای ویروس زنده‌ SARS-CoV-2 است. همچنین، این تست می‌تواند در مطالعات ارزیابی واکسن‌ها یا داروهای درمانی برای مبارزه با این ویروس کشنده کارآمد باشد.

واژه‌های کلیدی: SARS-CoV-2، Lenti-SARS-Cov2، کووید19، سودوویروس
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بیوتکنولوژی