Ghanei M, Ghodsi R, Tajani A S, Fazly Bazzaz B S, Soheili V. Inhibition of Pseudomonas aeruginosa PAO1 Quorum-Sensing Network by Lawsone and Bis-lawsone Derivatives to Prevent Biofilm Formation and Virulence Factors Production. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (227) :37-49
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20105-fa.html
قانعی مهران، قدسی راضیه، طاجانی امینه سادات، فضلی بزاز بی بی صدیقه، سهیلی وحید. مهار شبکه Quorum-Sensing باکتری سودوموناس آئروژینوزا PAO1 با استفاده از لاوسون و مشتقات بیس لاوسون به منظور جلوگیری از تولید بیوفیلم و فاکتورهای بیماری زا. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (227) :37-49
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20105-fa.html
چکیده: (913 مشاهده)
سابقه و هدف: درمان عفونت های باکتریایی با کمک آنتی بیوتیک ها صورت می پذیرد، اما ظهور سویههای مقاوم به چند دارو که با سرعت فزایندهای در حال رشد است، پدیده ای است که جوامع انسانی را تهدید می کند. بنابراین، برای مبارزه با بیماریهای عفونی به استراتژیهای جایگزین نیاز است. امروزه، ترکیباتی که بیماری زایی باکتری ها را کاهش می دهند و در عین حال هیچ گونه تداخلی با زنده ماندن یا رشد آن ها ندارند، به عنوان نسل بعدی آنتی بیوتیک ها معرفی می شوند. سودوموناس آئروژینوزا، یکی از پاتوژن های مهم و خطرناک است که از شبکه کوئروم سنسینگ خود برای تنظیم بیماریزایی و تولید عوامل بیماریزا استفاده میکند. در این مطالعه، به بررسی اثر ترکیب نفتوکینونی طبیعی لاوسون (جدا شده از گیاه حنا) و چندین مشتق صناعی آن بر سیستم کوئروم سنسینگ باکتری سودوموناس آئروژینوزا PAO1 می پردازیم.
مواد و روش ها: ابتدا MIC هر ترکیب اندازه گیری شد. سپس تأثیر ترکیبات منتخب بر تشکیل بیوفیلم و میزان زنده مانی سلول های باکتری موجود در داخل بیوفیلم، با روش رنگ سنجی بررسی گردید. در نهایت میزان ترشح فاکتورهای بیماری زای تحت کنترل سیستم کوئروم سنسینگ سودوموناس آئروژینوزا شامل پیوسیانین، پیووردین و پروتئاز در حضور ترکیبات منتخب مورد مطالعه قرار گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که ترکیبات لاوسون و NO2-481 تولید بیوفیلم سودوموناس آئروژینوزا را به ترتیب به میزان حدود 79% و 92% کاهش می دهند. همچنین لاوسون و ترکیب NO2-481 (در هر دو غلظت µg/mL 250 و 125)، میزان زنده مانی سلول های بیوفیلم را در حدود 70٪ کاهش دادند. در ادامهْ مشتق NO2-481 مقدار تولید فاکتورهای بیماری زای پیوسیانین و پیووردین را در بهترین حالت، به ترتیب حدود 55٪ و 81٪ کاهش داد اما بر میزان تولید پروتئاز تأثیری نداشت.
استنتاج: مشتق NO2-481 توانایی کاهش بیماری زایی باکتری سودوموناس آئروژینوزا را دارد و در صورت اثبات عدم سمیت سلولی، می تواند وارد فاز مطالعات حیوانی و بالینی گردد تا به عنوان یک ترکیب کمکی در کنار آنتی بیوتیک ها یا ضد عفونی کننده ها مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
داروسازی