Alavian F. Relationship between Air and Soil Pollution and Cognitive Skills Related to the Brain of Children in the Age Range of 4 to 12 Years: A Systematic Review. J Mazandaran Univ Med Sci 2024; 34 (233) :261-275
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20329-fa.html
علویان فیروزه، افضلی سعیده. رابطه بین آلودگی هوا و خاک و مهارت های شناختی مرتبط با مغز کودکان در محدوده سنی 4 تا 12 سال: مروری سیستماتیک. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1403; 34 (233) :261-275
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20329-fa.html
چکیده: (1413 مشاهده)
سابقه و هدف: آلودگی محیط زیست یکی از علل اصلی افزایش اختلالات شناختی- عصبی است. تمامی آلایندهها، اعم از زیست تخریب پذیر و زیست تخریب ناپذیر، به مسائل مختلف عصبی، از جمله اختلالات شناختی کمک میکنند و زندگی انسان، خصوصاً در مراحل اول رشد را تحت تأثیر قرار میدهند. با توجه به نگرانی فزاینده در مورد تأثیری که آلایندههای هوا ممکن است بر یادگیری و رشد عصبی کودکان داشته باشند، این مطالعه با هدف، تعیین رابطه بین قرار گرفتن در معرض آلودگی و مهارتهای رشد عصبی در کودکان، در مراحل اولیه آموزش و تحصیل، انجام پذیرفت.
مواد و روشها: مطالعه مروری سامانمند حاضر، مطابق با استانداردهای بین المللی و طبق چک لیست PRISMA انجام شد. مقالات انگلیسی زبان، از پایگاههای اطلاعاتی Pubmed، Scopus، Web of Science، Science Direct و Google Scholar تا سپتامبر 2023 جستجو شدند. مقالات واجد شرایط با خواندن عناوین و چکیدهها توسط محقیق غربالگری شدهاند. سپس، متن کامل مقالات مرتبط، ارزیابی و مغایرتها، قبل از اتخاذ تصمیم نهایی، بر طرف گردید. مطالعات بررسی شده در این پژوهش شامل آلودگی هوا و خاک، یکی از اختلالات شناختی و یادگیری مانند توجه، حافظه، هوش، تفکر، رشد عصبی و ...، پیش دبستان و دبستان بود. در پژوهش حاضر، مقالات به طور کامل مورد بررسی قرار گرفت و پژوهشهایی که دامنه مطالعاتی آن در محدوده سنی پیش دبستان و دبستان نبوده است، مانند مقالات مربوط به آلودگی هوا در دوران جنینی بوده و یا کودکان محدوده سنی بالای 12 سال، از حیطه بررسی و مطالعه خارج گردید. مقالاتی که هم زمان شامل کودکان در محدوده سنی مطالعه و خارج از آن بود، فقط گروههای سنی مورد نظر بررسی شدند و از مقالات مروری نیز برای پیدا کردن مطالعات مرتبط با موضوع پژوهش استفاده شد.
یافتهها: استراتژی جستجو در مجموع منجر به شناسایی 528 مطالعه مرتبط با موضوع مقاله شد که براساس غربالگری معیارهای ورود و خروج، در نهایت 37 مقاله متناسب با اهداف این پژوهش انتخاب شد. نتایج بیانگر ناهمگونی گستردهای در ابزارهای بررسی عصب روانشناختی، مناطق جغرافیایی و حجم نمونهها ثبت شده بود. همچنین، بسیاری از یافتهها اثرات مخرب قابل توجهی از آلایندههای هوا بر روی عملکردهای شناختی و تواناییهای حسی- حرکتی (تفاوت قابل توجهی را از نظر حجم ماده سفید مغز و تواناییهای حرکتی کودکان در معرض آلودگی گزارش شد، که نشان میدهد زندگی در یک منطقه آلوده عامل خطری برای اختلال در عملکردهای حسی- حرکتی است)، افزایش خطر ADHD، کاهش هوش و عملکرد فکری، کاهش حافظه، کاهش توجه، و کاهش قدرت یادگیری و ادراک را گزارش کردند که اغلب آنها اثرات چندین آلاینده را در تغییرات شناختی کودکان در مرحله پیش دبستانی و دبستان بررسی کردند. در دو مورد از مقالات بررسی شده در این پژوهش، ارتباط بر اساس جنسیت تحلیل شده است. در این مطالعات، پسران از نظر حافظه فعال، در معرض خطرات شناختی بیشتری بودند. همچنین، در ارزیابی کیفیت مقالات، امتیاز بیش تر مقالات 15 به بالا بود که نشاندهنده وضعیت مطلوب اکثر مقالات انتخاب شده است.
استنتاج: قرار گرفتن در معرض آلودگی با مشکلاتی در مهارتهای شناختی، به ویژه در مورد عملکردهای عقلانی، توجه، یادگیری، درک و مهارتهای حافظه همراه است. با این وجود، ارتباط آلودگی با مهارتهای رشد عصبی خاص در کودکان پیش دبستان و دبستان به طور واضح مشخص نیست و به تحقیقات بیش تری نیاز دارد.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
آسيب شناسي(پاتولوژی)