دوره 34، شماره 233 - ( خرداد 1403 )                   جلد 34 شماره 233 صفحات 232-225 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mousavi H, Molaei Z, Akbar Zadeh Khiavi A, Badri H, Najafi E, Parastar S et al . Comparative Investigation of Antibacterial Properties of the Yarrow Plant Hydroalcoholic Extract and Phenol on a Group of Intestinal Bacteria in Vitro. J Mazandaran Univ Med Sci 2024; 34 (233) :225-232
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20347-fa.html
موسوی حیدر، مولائی زهرا، اکبرزاده خیاوی عظیم، بدری هاجر، نجفی اسماعیل، پرستار سعید و همکاران.. بررسی مقایسه‌ای خصوصیات ضدباکتریایی عصاره هیدرو الکلی گیاه بومادران و فنل بر روی گروهی از باکتری‌های روده‌ای در محیط آزمایشگاهی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1403; 34 (233) :225-232

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20347-fa.html


چکیده:   (1088 مشاهده)
سابقه و هدف: بومادران یکی از گیاهان دارویی متعلق به خانواده آستراسه است که کاربرد زیادی در علوم پزشکی دارد. در بین گیاهان دارویی شاید کم‌تر گیاهی را بتوان همانند گیاه بومادران یافت که از نظر شهرت، گستره دسترسی در نواحی مختلف جهان و وسعت، کابرد داشته باشد. هدف از مطالعه حاضر سنتز عصاره بومادران و بررسی اثرات ضد باکتریایی آن بر روی گروهی از باکتری‌های روده‌ای و مقایسه خواص ضد باکتریایی آن با فنل می‌باشد.
مواد و روشها: این مطالعه به‌صورت تجربی در اردیبهشت سال1402 در آزمایشگاه میکروبیولوژی دانشکده علوم پزشکی خلخال انجام گردید. اندامهای هوایی گیاه بومادران نانسی با شماره هرباریوم 1753 از دامنه کوه‌های اردبیل تهیه و پس از تعیین هویت، عصاره این گیاه با روش هیدرو الکلی استخراج شد. در این روش پس از تهیه گیاه و خشک نمودن اندامهای هوایی گیاه، مقدار g10 از آن در یک هاون استریل خرد شد، سپس در ارلن ریخته شده و مقدار mL50 اتانول 100 درصد به آن اضافه گردید. پس از 24 ساعت اختلاط در دستگاه همزن مغناطیسی با استفاده از قیف بوخنر دارای کاغذ صافی واتمن و پمپ خلاء، اجزای باقیمانده گیاه جدا گردید. سپس مقدار معینی آب مقطر (mL 20) به محلول مورد نظر اضافه و دوباره در دستگاه همزن مغناطیسی با دمای 80 درجه سانتیگراد، قرار داده شد تا الکل بهطور کامل از راکتور خارج شود. اثر ضد باکتریایی عصاره گیاه بومادران به روش انتشار دیسک و میکرو براث دایلوشن (micro broth dilution) بر روی گونههای استاندارد باکتری‌های خانواده انتروباکتریاسیه شامل سویه‌های باکتریاییکلبسیلا پنومونیه (ATCC:10031اشرشیاکلی (ATCC: 23591شیگلا دیسانتری (ATCC:25922) و انتروباکتر آئروژنز (ATCC:13048) انجام شد. تمامی آزمایشات براساس دستورکارهای موسسه استانداردهای آزمایشگاهی و بالینی (Clinical and Laboratory Standards Institute: CLSI) انجام گردید.
یافتهها: : در مطالعه حاضر با افزایش غلظت عصاره بومادران، میزان رشد باکتریها کاهش یافت. مقدار حداقل غلظت بازدارندگی (Minimum Inhibitory Concentration: MIC) عصاره بومادران برای باکتری‌های کلبسیلا پنومونیه و آنتروباکتر آئروژنز برابر 25/6 درصد و برای باکتری‌های شیگلا دیسانتری و اشرشیاکلی به ترتیب برابر 5/12 و 25 درصد به‌دست آمد. هم‌چنین مقدار حداقل غلظت کشندگی (MBC Minimum Bactericidal Concentration:) عصاره بومادران برای باکتری‌های شیگلا دیسانتری، کلبسیلا پنومونی و آنتروباکتر آئروژنز برابر 25 درصد و برای اشرشیاکلی برابر50 درصد به‌دست آمد. نتایج حاصل از MIC وMBC نشان میدهد که حساس‌ترین باکتری به عصاره بومادران در بین باکتریهای مورد مطالعه انتروباکتر آئروژنز و مقاوم‌ترین آن اشرشیا کلی میباشد. قطر هاله عدم رشد برای باکتری‌های شیگلا دیسانتری، اشرشیاکلی، کلبسیلا پنومونیه و آنتروباکتر آئروژنز به‌ترتیب 19، 18، 20 و 23 میلی‌متر به‌دست آمد. این آزمایش نیز نشان داد که باکتری‌های انتروباکتر آئروژنز حساسترین و اشرشیاکلی مقاومترین باکتری در بین باکتریهای مورد بررسی میباشد. مقایسه خاصیت ضدباکتریایی عصاره بومادران با فنل، نشان داد که عصاره بومادران نسبت به فنل در زمانهای 5 ،10 و 15 دقیقه زمان تماس در غلظتهای پایینتر نیز اثر باکتری‌کشی داشت. در این آزمایش مقاومترین باکتری شیگلا دیسانتری و حساسترین باکتری اشرشیاکلی و انتروباکتر آئروژنز می‌باشد. علت این‌که نوع باکتری مقاوم و حساس در روش مقایسه اثر ضدباکتریایی عصاره بومادران با فنل با نتایج حاصل از آزمایشات MIC ، MBC و قطر هاله عدم رشد کمی متفاوت بود، احتمالا مربوط به کاهش زمان تماس عصاره با باکتری میشود.
استنتاج: نتایج پژوهش کنونی نشان داد که عصاره هیدروالکلی گیاه بومادران در حذف باکتریهای گرم منفی رودهای بسیار موثر است. هم‌چنین عصاره هیدروالکلی گیاه بومادران در حذف باکتریهای گرم منفی نسبت به فنل موثرتر است
متن کامل [PDF 800 kb]   (361 دریافت)    
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: طب سنتی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb