چکیده: (588 مشاهده)
سابقه و هدف: شجاعت اخلاقی یک جنبه بسیار حیاتی در حرفه پرستاری است که بهطور قابل توجهی بر کیفیت مراقبتهای بهداشتی تأثیر میگذارد. شجاعت اخلاقی به معنای شجاعت یا قدرت درونی است که فرد در موقعیت های اخلاقی براساس اصول اخلاقی و ارزشها و باورهای خود، علیرغم وجود پیامدهای منفی برای خود فرد، عمل میکند. ارتقای شجاعت اخلاقی در پرستاران میتواند منجر به تصمیمگیریهای بهتر و ارتقای کیفیت مراقبتهای بهداشتی گردد، بنابراین شناخت عوامل مختلف مرتبط با این ویژگی از اهمیت زیادی برخوردار است. این مطالعه بر آن است که ارتباط بین شجاعت اخلاقی با مشخصات فردی و شغلی پرستاران را مورد بررسی قرار دهد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی مقطعی، جامعه پژوهش شامل تمامی پرستاران شاغل در بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی در شرق استان مازندران بود. حجم نمونه در این مطالعه 300 نفر محاسبه گردید. نمونهگیری با روش در دسترس انجام شد. جهت جمعآوری اطلاعات از پرسشنامه مربوط به مشخصات دموگرافیک (سن، جنس، وضعیت تاهل، تحصیلات، نوع استخدام، سنوات خدمت، بخش محل خدمت، نوبت کاری، بیمارستان محل خدمت و سابقه گذراندن دوره یا سمینار اخلاق) و پرسشنامه شجاعت اخلاقی Sekerka استفاده شد. تجزیه و تحلیل دادهها توسط آمارههای میانگین، انحراف معیار و آزمونهای تی مستقل، تحلیل واریانس و نیز رگرسیون خطی چندگانه انجام شد. نرمافزار SPSS 22 برای تجزیه و تحلیل بکار گرفته شد و سطح معنیداری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
یافتهها: میانگین سن شرکتکنندگان7/54±32/85 سال بود. میانگین نمره شجاعت اخلاقی پرستاران 4/37±60/24 از نمره 105 بود که در سطح متوسطی قرار داشت. بــیشتــرین نمــره شجاعت اخلاقی بهصـورت مشـترک بـه ابعـاد عامل اخلاقی (1/42±13/87) و ارزشهای چندگانه (1/54±13/43) وکمتـرین نمره شجاعت اخلاقی به بعد تحمل تهدید (1/74±8/82) تعلق داشت. شرکت در دوره اخلاق دارای اثر معنیدار بر نمره شجاعت اخلاقی بود (0/004=P)، بهطوری که پرستاران با سابقه حضور در دوره اخلاق نمره بالاتری از نظر شجاعت اخلاقی کسب کردند. سایر متغیرها اثر معنیداری بر نمره شجاعت اخلاقی نداشتند. نتایج آزمون رگرسیون نیز نشان داد که تنها شرکت در دوره اخلاق دارای اثر معنیدار بر نمره شجاعت اخلاقی بود، بطوری که پرستاران بدون سابقه حضور در این دوره، نمره کمتری (62/1 واحد) کسب کردند.
استنتاج: با توجه به یافتههای این مطالعه، مشخص شد که شرکت در دورههای آموزشی مرتبط با اخلاق دارای تأثیر معناداری بر شجاعت اخلاقی پرستاران است. این نتایج به وضوح نشان میدهند که آموزشهای مرتبط با اخلاق (آشنایی با اصول اخلاق حرفهای در پرستاری، ارزشها و اخلاق در تصمیمگیریهای پرستاری، اخلاق در حوزه محرمانگی و حریم خصوصی بیماران، همکاری و تعامل اخلاقی با همکاران و سایر اعضای تیم درمانی، مشارکت بیماران در تصمیمگیریهای اخلاقی، روابط اخلاقی با خانواده بیماران و احترام به حقوق آنان)، میتوانند به تقویت و ارتقای شجاعت اخلاقی پرستاران کمک کنند. از آنجا که شجاعت اخلاقی نقش مهمی در تصمیمگیریهای پرستاران در مواجهه با وضعیتهای دشوار دارد، طراحی برنامههای آموزشی موثر و مناسب در این زمینه، میتواند به بهبود کیفیت مراقبت و ایجاد محیطی اخلاقیتر در محیط پرستاری کمک کند.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
اخلاق پزشکی