Ahmadiankia N, Lotfizadeh A, Bagheri M, Fazli M, Omidi S. Evaluation of the effect of different pulp capping materials on the secretion of Interleukin-6 from human dental pulp stem cells: an in vitro study. J Mazandaran Univ Med Sci 2024; 34 (236) :87-93
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20388-fa.html
احمدیان کیا نغمه، لطفی زاده آناهیتا، باقری مهدی، فضلی مژگان، امیدی سلما. بررسی اثر مواد مختلف پوشش پالپی بر ترشح اینترلوکین-۶ از سلولهای بنیادی پالپ دندان انسان: یک مطالعه آزمایشگاهی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1403; 34 (236) :87-93
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20388-fa.html
چکیده: (233 مشاهده)
سابقه و هدف: درمانهای رژنراتیو در اندودانتیکس، درمانهایی بیولوژیک به منظور مدیریت دندانهای نابالغ، حذف بافت ملتهب و نکروتیک و ایجاد محیط مناسب برای ترمیم بافت هستند. در این درمانها موادی با خاصیت ترمیمکنندگی پالپ دندان وعاج روی بافت پالپی قرار داده میشوند. اینترلوکین-۶ یکی از سایتوکاینهایی است که در پاسخ به بسیاری از فعالیتهای ایمنی بدن ترشح میشود و مطالعات نقش حیاتی آن را در القای مینرالیزاسیون و تشکیل بافتهای سخت نشان دادهاند. امروزه سمانهای کلسیم سیلیکاتی به دلیل زیست سازگاری و القای ساخت بافت سخت بالا بهطور گستردهای در دندانپزشکی استفاده میشوند. با توجه به نقش IL-6 در تنظیم سلولهای بنیادی، این مطالعه با هدف مقایسه اثر سمانهای CEM cement، Biodentine، TheraCal LC و MTA بر میزان ترشح IL-6 توسط سلولهای بنیادی پالپ دندان، انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه آزمایشگاهی از ۴ سمان به عنوان گروههای اصلی و ۱ گروه کنترل که حاوی محیط کشت فاقد سمان بود، استفاده شده است. دیسکها تحت شرایط استریل در پلیتهای شش خانهای به قطر ۳۵ میلیمتر و ارتفاع ۲ میلیمتر تهیه شدند و به آنها زمان داده شد تا بهمدت ۴۸ ساعت ست شوند. سلولهای بنیادی پالپ انسان از مرکز منابع زیستی ایران تهیه شدند و در محیط کشت حاوی DMEM با ۱۵ درصد FBS و ۱ درصد پنیسیلین- استرپتومایسین (۱۰۰۰۰ واحد/ میلیلیتر) بهعنوان آنتیبیوتیک کشت شدند. سلولهای بنیادی پالپ در پاساژ ۵-۳ برای آزمایشها مورد استفاده قرار گرفتند. دیسکهایی از هر سمان تحت شرایط استریل و براساس دستورالعمل کارخانه سازنده تهیه شدند. به منظور تهیه عصاره هر سمان، محیط کشت سلولی DMEM به مدت 24 ساعت با این دیسکها مجاورت داده شدند. سپس سلولهای بنیادی پالپ دندان انسانhDPSCs به مدت ۷۲ ساعت در مجاورت عصاره دیسکها کشت داده شدند. پس از آن، این عصاره جمعآوری شد و میزان ترشح IL-6 در آن به روش ELISA اندازهگیری شد. آزمایشها ۳ بار تکرار شدند. سپس دادههای بهدست آمده وارد نرمافزار SPSS16 شدند و با استفاده از آنالیز واریانس و آزمون کروسکال والیس مورد آنالیز قرار گرفتند.
یافتهها: نتایج نشان داد که بیشترین میزان ترشح IL-6 توسط سلولها بهترتیب در حضور TheraCal LC، Biodentine و CEM بود؛ اما اختلاف معنیداری بین گروهها مشاهده نشد. میانگین میزان ترشح IL-6 در حضور MTA از سایر گروهها کمتر بود و این اختلاف معنیدار بود (0/01P<).
استنتاج: نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشاندهنده میزان پایینتر ترشح سایتوکاین IL-6 توسط سلولهای بنیادی پالپی در حضور MTA در مقایسه با سمانهای TheraCal، CEM، Biodentine بود. با توجه به نقشی که IL-6 در فعالیتهای استئوژنیک و ادونتوژنیک میتواند داشته باشد، نتایج این مطالعه در پایهگذاری اطلاعاتی در زمینه معرفی مناسبترین سمانها برای اقدامات کلینیکی میتواند مفید باشد.
نوع مطالعه:
گزارش کوتاه |
موضوع مقاله:
دندانپزشکی