دوره 34، شماره 232 - ( اردیبهشت 1403 )                   جلد 34 شماره 232 صفحات 226-218 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Kaboli Chalmardi M, Gholami M, Hajilou N, Kakavan M, Haghshenas M, Goli H R. Investigating the Frequency of AlgD Gene in Clinical Isolates of Pseudomonas Aeruginosa Collected from Teaching-Therapeutic Hospitals of Mazandaran-2022. J Mazandaran Univ Med Sci 2024; 34 (232) :218-226
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20400-fa.html
کابلی چلمردی محمد، غلامی مهرداد، حاجیلو نگار، کاکاون مائده، حق شناس مهدی، گلی حمید رضا. بررسی فراوانی ژن algD در ایزوله های بالینی سودوموناس آئروژینوزای جمع آوری شده از بیمارستان‌های آموزشی-درمانی مازندران 1401. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1403; 34 (232) :218-226

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20400-fa.html


چکیده:   (406 مشاهده)
سابقه و هدف: سودوموناس آئروژینوزا یکی از عوامل فرصتطلب عفونت بیمارستانی است که به گروههای مختلف آنتیبیوتیکها مقاوم است. عفونتهای ناشی از این ارگانیسم به‌علت مقاومت آنتیبیوتیکی ممکن است درنهایت موجب مرگ‌ومیر بالایی شود. توانایی این میکروارگانیسم در تولید فاکتورهای بیماریزایی همچون آلژینات، پروتئازها، پیوسیانین، رامنولیپید، فسفولیپاز C، وجود پیلی و توانایی تشکیل بیوفیلم و کلونیزاسیون سبب شده است که این باکتری به عنوان یکی از مهمترین پاتوژنهای بیماریزا به شمار رود. با توجه به این که آلژینات یکی از عوامل بیماریزای مهم این میکروارگانیسم است و با توجه به این که عمدتاً ژنهای algA، algC و algD آنزیمهای ضروری برای مسیر بیوسنتز پیشرو آلژیناتGDP--مانورونیک اسید را کد میکنند، مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی ژن algD در سودوموناس آئروژینوزا جدا شده از بیماران بستری در بیمارستانهای مازندران، با استفاده از پرایمرهای اختصاصی به روش PCR، انجام پذیرفت.
مواد و روشها: با توجه به نتایج مطالعات گذشته و استفاده از فرمول حجم نمونه برای محاسبه شیوع و در نظر گرفتن حداکثر خطای 05/0 و سطح اطمینان 95/0، و نسبت 97/0، حجم نمونه برای جامعه نامحدود برابر 100 ایزوله برآورد شد. ایزولههای بالینی سودوموناس آئروژینوزا از آزمایشگاههای مختلف بیمارستانهای آموزشی درمانی مازندران جمعآوری شدند. پس از جمع‌آوری ایزوله‌های بالینی سودوموناس آئروژینوزا و شناسایی قطعی باکتری با انجام آزمایش‌های معمول بیوشیمیایی، الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی ایزوله‌ها با روش دیسک آگار دیفیوژن بررسی شد. در مرحله بعد با افزودن سدیم دودسیل سولفات و NaOH، DNA سویه‌های سودوموناس آئروژینوزا به روش لیز قلیایی استخراج شد. در نهایت تست PCR با استفاده از پرایمر اختصاصی ژن algD انجام شد. سپس محصول PCR با استفاده از دستگاه UV ترانس لومینیتر مورد ارزیابی قرار گرفت. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: تعداد 100 ایزوله سودوموناس آئروژینوزا از 100 بیمار بستری در بیمارستانها جدا شد. این ایزولهها از پنج بیمارستان آموزشی درمانی استان مازندران، بیمارستان امام خمینی ساری (40 ایزوله)، بیمارستان رازی قائمشهر (22 ایزوله)، بیمارستان بوعلی سینا ساری (17 ایزوله)، بیمارستان روانپزشکی و سوختگی زارع ساری (11 ایزوله) و بیمارستان قلب فاطمه زهرا ساری (10 ایزوله) جمعآوری شدند. بیشتر ایزوله‌های بالینی سودوموناس آئروژینوزا در مطالعه حاضر از نمونه‌های خلط (100/37) و در رتبه دوم از نمونه‌های ادرار (100/26) بیماران به‌‌دست آمد. در این مطالعه، 98 ایزوله حامل ژن algD بودند. هم‌چنین، 26 درصد ایزوله ها به پیپراسیلین، 39 درصد ایزوله‌ها به آزترئونام، 27 درصد ایزوله‌ها به سفتازیدیم، 31 درصد ایزولهها به ایمی پنم، 39 درصد به توبرامایسین و 41 درصد به سیپروفلوکساسین مقاوم بودند. تمام ایزوله‌های بالینی مقاوم به آنتیبیوتیکهای مورد مطالعه حامل ژن algD بودند. تنها دو ایزوله از سویههای حساس این ارگانیسم در هر گروه آنتیبیوتیک فاقد ژن مورد نظر بودند.
استنتاج: نتایج مطالعهی حال حاضر نشان میدهد که ژن algD در غالب ایزولههای بالینی سویه سودوموناس آئروژینوزا تهیه شده از مراکز آموزشی درمانی مازندران وجود دارد. از سوی دیگر شیوع بالای این ارگانیسم و مقاومت بالای آنتیبیوتیکی و چند دارویی که در مطالعه حال حاضر و مطالعات پیشین مشاهده شده است، درمان عفونت های ناشی از سودوموناس آئروژینوزا را به مشکلی جدی و پیچیده در مراکز درمانی تبدیل نموده است. در نهایت با توجه به این که ژن algD در تشکیل بیوفیلم و مقاومت آنتیبیوتیکی نقش بهسزایی دارد. نتایج مطالعه حال حاضر نیز این یافته را تایید میکند.
 
متن کامل [PDF 628 kb]   (202 دریافت)    

نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: ميکروبيولوژي

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb