دوره 34، شماره 231 - ( فروردین 1403 )                   جلد 34 شماره 231 صفحات 61-54 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadeghi N, Rahmati S. The Effects of High-Intensity Interval Training on the Visceral Adipose Tissue Perilipin3 and Perilipin5 Genes Expression in Obese Male Rats with Non-Alcoholic Fatty Liver Disease. J Mazandaran Univ Med Sci 2024; 34 (231) :54-61
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20471-fa.html
صادقی نفیسه، رحمتی صالح. بررسی اثر تمرین تناوبی با شدت بالا بر بیان ژن‌های پریلیپین 3 و 5 بافت چربی احشایی موش‌های نر چاق مبتلا به کبد چرب غیرالکلی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1403; 34 (231) :54-61

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20471-fa.html

سابقه و هدف: تمرینات اینتروال شدید (HIIT) بر بیان ژن‌های تغییر یافته به‌واسطه چاقی و کبد چرب غیرالکلی تأثیر می‌گذارند. پریلیپین‌ها (PLINs) خانواده‌ای متشکل از پنج پروتئین هستند که بر سطح قطرات چربی در بافت‌های مختلف از جمله بافت چربی احشایی بیان می‌شوند و متابولیسم لیپید را تنظیم می‌کنند. پژوهش حاضر اثر یک برنامه هشت هفته‌ای HIIT بر بیان ژن‌های پریلیپین 3 و 5 در بافت چربی احشایی موش‌های نر چاق مبتلا به کبد چرب غیرالکلی را مورد مطالعه قرار می‌دهد.
مواد و روشها: آزمودنیها در این مطالعه تجربی، 24 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار تشکیل داده است. حیوانات بهصورت تصادفی و مساوی به سه گروه با نام‌های کنترل، کبد چرب، و HIIT با کبد چرب تقسیم شدند. برای القای چاقی و کبد چرب از رژیم غذایی پرچرب استفاده شد. موشهای صحراییگروه کبدچرب بهمدت 10هفته تحت رژیمغذایی در دسترس پرچرب قرارگرفتند. پس از اتمام 10هفته مصرف رژیم غذایی پرچرب برای اطمینان از القاء مداخله از شاخص لی (Lee's index = body weight [g]/body length [cm] ×100) استفاده شد. برنامه HIIT بهمدت هشت هفته و هر هفته پنج جلسه با استفاده از تردمیل مخصوص جوندگان و شیب صفر اجرا گردید. شدت تمرین با محاسبه حداکثر اکسیژن مصرفی تخمینی تعیین شد. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی و پس از ده ساعت ناشتایی موشها با ترکیب مناسب زایلزین و کتامین بیهوش شدند. نمونه بافت چربی احشایی در میکروتپوبهای مخصوص با استفاده از نیتروژن مایع منجمد گردید و برای اندازهگیری بیان ژن به آزمایشگاه ارسال شد. از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معناداری 0/05 P< جهت بررسی تفاوت بین گروه‌ها استفاده گردید.
یافتهها: آنالیز دادهها با استفـاده از آزمـون آنالیـز واریانــس یـک ‌طـرفــه نشـان داد کـه بیـن گـروههای مطالعـه حاضـر در مـورد بیان ژن‌های ( PLIN3 (F2,21 = 471/30 ، P= 0/001 و ( PLIN5 (F2,21 = 185/60 ، P= 0/001، بافت چـربی احشایی تفـاوت معنـی‌داری وجود دارد. استفـاده از آزمـون تعقیبـی توکـی بیانگـر افزایـش بیـان ژنهـای(0/001 PLIN3 (P= و (0/001  PLIN5 (P= بافت چربی احشایی در گروه کبد چرب نسبت به گروه کنترل بود. کاهش معنی‌دار بیان ژنهای مذکور در گروه HIIT با کبدچرب نسبت به گروههای کنترل و کبد چرب مشاهده شد (0/001=P).

استنتاج: نتایج پژوهش حاضر نشان داد بیان ژنهای PLIN3 و PLIN5 بافت چربی احشایی به ‌واسطه القای کبد چرب افزایش پیدا کرد و برنامه HIIT باعث تعدیل این افزایش شد. کاهش بیان ژن‌های مذکور نسبت به گروه سالم اشاره به اثر مفید فعالیت بدنی در شرایط سلامت دارد و در مطالعه حاضر می‌تواند بیانگر این باشد که برنامه HIIT اثرات مفید بیشتری علاوه بر جبران خسارت بیماری داشته است. کاهش بیان ژنهای PLIN3 و PLIN5 بافت چربی احشایی به‌عنوان مکانیسم‌هایی از اثرگذاری HIIT به‌عنوان راهی برای مقابله با اثرات مضر چاقی و کبد چرب مطرح هستند.

نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: گوارش و کبد