Moosazadeh M, Foroughi Z, Fakhri M, Farnia S, Nikookar S H, Kheradmand M. Association Between Fasting and Anxiety: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Mazandaran Univ Med Sci 2024; 34 (239) :96-107
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20749-fa.html
موسی زاده محمود، فروغی زهرا، فخری مولود، فرنیا سمانه، نیکوکار سید حسن، خردمند مطهره. ارتباط روزه داری با اضطراب، یک مطالعه مرور سیستماتیک و متاآنالیز. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1403; 34 (239) :96-107
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20749-fa.html
چکیده: (935 مشاهده)
سابقه و هدف: اختلالات افسردگی و اضطراب به صورت فزاینده در سراسر جهان در حال افزایش است که بیانگر نگرانی عمده بهداشت عمومی است. ارتباط روزهداری با سلامت فیزیکی، اجتماعی، روانی و ذهنی در افراد سالم و نیز افراد مبتلا به بیماریهایی مختلف در برخی مطالعات متعدد گزارش شده است، مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط روزهداری با اضطراب با رویکرد مرور سیستماتیک طراحی شده است.
مواد و روشها: در مطالعه مرور سیستماتیک و متاآنالیز حاضر، تمامی مقالات کوهورت، مورد- شاهد و مقطعی که درخصوص ارتباط انواع متفاوت روزهداری با اضطراب بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. پیامد مورد انتظار در مطالعه مرور سیستماتیک حاضر، سطح اضطراب بود. پایگاههای اطلاعاتی بینالمللی Google scholar، Medline، Scopus، Web of Science و SinceDirect (تا پایان سال 2021) با کلید واژههای اضطراب و روزه داری و معادل انگلیسی آن به دو زبان فارسی و انگلیسی مورد جستجو قرار گرفتند. دادههای استخراج شده از مطالعات، در یک چک لیست شامل نام محقق، نوع مطالعه، سال اجرا، ابزار مورد استفاده، نوع روزه، میانگین و انحراف معیار اضطراب قبل از روزهداری و بعد از روزه داری وارد شد. آنالیز دادهها با نرمافزار stata Ver.11 انجام شد. جهت برآورد تفاوت میانگین استاندارد شده، تعداد نمونه، میانگین و انحرافمعیار نمره اضطراب از مطالعات اولیه استخراج شده است. با استفاده از دستور متان، مدل اثر تصادفی و آماره کوهن، تفاوت میانگین استاندارد شده نمره اضطراب با فاصله اطمینان 95 درصد براورد گردید. هتروژنیتی بین نتایج مطالعات اولیه با شاخص Q و I-square و سوگیری انتشار با آزمون Begg و Egger ارزیابی گردید. از چک لیست NOS برای ارزیابی کیفیت مطالعات استفاده شده است.
یافتهها: در مطالعه حاضر، در مجموع 1408 مقاله مورد بازیابی قرار گرفت که در نهایت 13 مقاله مرتبط با موضوع بود. از میان آنها، 4 مقاله به دلیل عدم بیان میانگین از آنالیز خارج شدند. در نهایت 9 مقاله وارد فرایند مرورسیستماتیک(9مطالعه) و متاانالیز(8 مطالعه) شدند. نتایج 8 مطالعه وارد شده به متاآنالیز با استفاده از مدل اثر تصادفی، تفاوت میانگین استاندارد شده نمره اضطراب بین قبل و بعد از روزهداری با فاصله اطمینان 95 درصد برابر (0/21- ، 1/41-)0/67- براورد شده است. همچنین نتایج متاآنالیز بر حسب نوع روزهداری و نوع پرسشنامه مورد استفاده در بین مطالعات اولیه نشان داد که براورد کلی تفاوت میانگین استاندارد شده نمره اضطراب بین قبل و بعد از روزهداری به تفکیک ابزار گرداوری اطلاعات و نوع روزهداری معنیدار نبوده است. براساس شاخصهای هتروزنیتی (0/001P< ،114/88Q= ،93/9 درصدI-square:)، میزان ناهمگونی بین نتایج مطالعات اولیه بالا بوده است. نتایج ارزیابی سوگیری انتشار با آزمون (0/322P=) Begg و (0/735P=) Egger نشان میدهد که سوگیری انتشار معنی دار نیست.
استنتاج: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که متوسط نمره اضطراب پس از روزهداری 67/0- واحد (67 درصد) در مقایسه با قبل روزهداری کاهش یافته است. همچنین بهطور کلی هر 9 مطالعه، تاثیر روزهداری را روی کاهش نمره اضطراب گزارش نمودند که میزان کاهش در 6 مطالعه (7/66 درصد) از نظر آماری قابل ملاحظه بوده است. نتایج این مطالعه مرور سیستماتیک و متاآنالیز نشان داد که روزهداری به طور قابل ملاحظهای کاهش نمره اضطراب را به همراه دارد.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
اپیدمیولوژی