دوره 34، شماره 237 - ( مهر 1403 )                   جلد 34 شماره 237 صفحات 188-183 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Arbaghaei M, Mirzaii-Dizgah I, Aslani P. Investigation of Changes in Aspartate Aminotransferase and Alanine Aminotransferase in Serum and Saliva of Patients with Inflammatory Bowel Disease (IBD). J Mazandaran Univ Med Sci 2024; 34 (237) :183-188
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20800-fa.html
اربقائی محمد، میرزایی-دیزگاه ایرج، اصلانی پیمان. بررسی تغییرات سطوح آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانین آمینو ترانسفراز در سرم و بزاق بیماران مبتلا به بیماری التهابی روده. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1403; 34 (237) :183-188

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20800-fa.html


چکیده:   (87 مشاهده)
سابقه و هدف: بیماری التهابی روده (IBD) یک بیماری مزمن، عودکننده و خودایمنی سیستم گوارش با تظاهرات داخل و خارج روده‌ای است. IBD به دو دسته بیماری کرون (CD) و کولیت اولسراتیو (UC) تقسیم می‌شود. شیوع آن‌ها بیش از 3 میلیون نفر در سال بوده و در کشورهای صنعتی بیش‌تر ازکشورهای در حال توسعه گزارش شده است. IBD یک بیماری مادام‌العمر است که بر کیفیت زندگی افراد مبتلا تأثیر میگذارد و هم‌چنین به دلیل التهاب مزمن خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را به همراه دارد. امروزه تشخیص و پیگیری این بیماری با شرح حال، تصویربرداری لوله گوارش و یافته‌های پاتولوژی می باشد که هزینه بر و دارای ریسک آسیب به لوله گوارش است، به همین دلیل استفاده از روشهای جدید مورد توجه محققان قرار گرفته است. استفاده از بزاق آسان، ارزان، فاقد ریسک انتقال عفونت و همیشه در دسترس است. تغییرات برخی پارامترها در سرم و بزاق بیماران IBD بررسی شده است؛ اما تاکنون بر روی آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلانین آمینوترانسفراز (ALT) مطالعهای انجام نشده است. بررسی‌ها نشان داده است AST و ALT میتوانند به عنوان یک مارکر برای آسیب سلولی و التهاب استفاده شوند. این مطالعه با هدف بررسی تغییرات بزاقی و سرمی این دو مارکر در بیماران مبتلا به بیماری التهابی روده (IBD)، انجام گرفته است.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی، در سال 1402 در درمانگاه گوارش بیمارستان امام رضا (ع) تهران انجام گرفت. 30 فرد مبتلا به IBD با تشخیص قطعی به وسیله پاتولوژی به عنوان گروه بیمار و نیز 30 فرد سالم که جهت چکاپ سالیانه به بیمارستان مراجعه کرده بودند به عنوان گروه کنترل در مطالعه شرکت کردند. ابتدا از بیماران خواسته شد تا دهان خود را شسته و مایع باقی مانده درون دهان خود را بلعیده و بدون حرکت فعال دهان و زبان، بزاق ترشح شده را به درون لوله فالکون استریل بریزند. سپس به‌وسیله یک فرد ماهر 5 میلیلیتر خون وریدی از ناحیه کوبیتال بیمار گرفته و درون لوله لخته ریخته شد. بلافاصله پس از جمع‌آوری، نمونه‌ها با دور 4000 به مدت 5 دقیقه سانتریفیوژ شدند. سرم خون و مایع رویی بزاق غیر تحریکی به درون میکروتیوب منتقل و درون فریزر با دمای 70- درجه سانتی‌گراد نگهداری شدند. فعالیت آنزیمها با استفاده از روش فتومتریک طبق دستورالعمل شرکت سازنده (پارس آزمون- شیراز) اندازه‌گیری و داده‌ها به‌وسیله آزمون تی با نرم‌افزار SPSS نسخه 22، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: 30 بیمار مبتلا به IBD (17 مرد و 13 زن) با میانگین سنی 3/2±7/37 سال و 30 فرد سالم (16 مرد و 14 زن) با میانگین سنی 2/2±32/5 سال وارد مطالعه شدند (0/05<P). تجزیه و تحلیل داده‌ها نشان داد که در گروه بیمار، سطح سرمی AST و ALT در گروه بیمار و سالم تفاوت معنیداری ندارد. اما سطح AST بزاقی برخلاف سطح ALT آن در بیماران به‌‌طور معنی‌داری افزایش می‌یابد.
استنتاج: با توجه به نتایج این مطالعه، به نظر می‌رسد فعالیت بزاقی آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) در بیماران مبتلا به IBD افزایش مییابد.
 
متن کامل [PDF 539 kb]   (63 دریافت)    

نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: داخلی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb