Shafia S, Mardani M, Mirzaee M, Talebpour Amiri F. Effects of Physical Activity on Cognitive Function and Neuroplasticity in SPS Rats: Hippocampal Changes and BDNF Level. J Mazandaran Univ Med Sci 2024; 34 (236) :14-28
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20839-fa.html
شفیعا سکینه، مردانی مهرزاد، میرزایی منصوره، طالب پور امیری فرشته. بررسی تاثیر فعالیت فیزیکی بر عملکرد شناختی و تغییرات ساختاری در هیپوکمپ و میزان BDNF در قشر پره فرونتال در موشهای بزرگ آزمایشگاهی SPS. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1403; 34 (236) :14-28
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20839-fa.html
چکیده: (283 مشاهده)
سابقه و هدف: عارضه استرس پس از تروما(PTSD) نوعی بیماری روانپریشی است که به دنبال جنگ، آزار و اذیتهای دوران کودکی، تجاوز، حوادث و بلایای طبیعی چون زلزله، و سایر حوادث ناگوار زندگی به وجود می آید. این استرسها میتوانند باعث آسیب نواحی مختلف مغزی و در نتیجه رفتارهای مرتبط با این نواحی شوند. استرس مزمن منجر به تشدید فعالیت سلولهای میکروگلیا و در نتیجه از دست دادن خارهای دندریتی در قشر پره فرونتال میانی و هیپوکمپ میشود. همچنین تخریب شکلگیری حافظه به دنبال مواجهه با استرس مشاهده میگردد، لذا ناتوانی در جایگزینی خاطرات جدید به جای خاطرات آزار دهنده قبلی بهوجود میآید. پاتوفیزیولوژی PTSD شامل تغییرات در مناطق و مدارهای آناتومیک خاص مغز است. آسیب به قشر جلوی مغز (PFC) میتواند مانع از فراموشی خاطرات نامناسب و آزار دهنده شود. PFC نقش مهمی در پاسخهای فیزیولوژیک مغز ایفا کرده و عملکرد لازم برای ایجاد پاسخهای آرام، منطقی و انعطافپذیر را فراهم میکند. مطالعات نشان داده است که استرس حاد باعث تضعیف قشر پره فرونتال میشود. داروهای مرتبط با بیماریهای روانپریشی دارای اثرات جانبی میباشند و احتمال برگشت بیماری در برخی از بیماران وجود دارد پیدا کردن راههای درمانی جدید با سودمندی بیشتر و کمترین اثرات جانبی از اهمیت بسیار برخوردار است. ورزش بهعنوان یک روش درمانی کمکی قادر به بهبود تغییرات ساختمانی و عملکردی ایجاد شده بهوسیله استرس میباشد.
مواد و روشها: در این آزمایش از موشهای نر آزمایشگاهی نژاد ویستار و مدل حیوانی single prolonged stress بهعنوان یه مدل معتبر برای القای PTSD استفاده شد. پس از انجام مداخله ورزشی با تردمیل بهمدت 4 هفته (ورزش اجباری با شدت متوسط) (دو هفته اول با سرعت 10 متر بر دقیقه به مدت نیم ساعت در روز و دو هفته دوم با سرعت 15 متر بر دقیقه به مدت نیم ساعت در روز و 5 روز در هفته)، حافظه شناختی و خاموشی ترس بهوسیله تستهای رفتاری (ORMT و ٍExtinction) مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس حیوانات تحت بیهوشی عمیق با کتامین و زایلازین و با استفاده از بیدردی کشته و مغزها خارج شده و هیپوکمپ جهت انجام مطالعات بافتی به روش رنگآمیزی گلژی فیکس شد. قشر پرهفرونتال نیز جهت اندازهگیری BDNF در 80- درجه فریز گردید.
یافتهها: نتایج این بررسی نشان داد رتهای مبتلا به PTSD کاهش خاموشی ترس بهعنوان یک توانایی برای فراموشی خاطرات آزار دهنده و افزایش فریزینگ و کاهش حافظه شناختی و همچنین کاهش میزان BDNF در قشر پره فرونتال و کاهش انشعابات دندریتی را نشان میدهند. برنامه ورزشی انتخاب شده قادر به بهبود معنیدار آسیبهای رفتاری ایجاد شده (حافظهشناختی و خاموشی ترس و همچنین کاهش رفتار فریزینگ به عنوان معیاری از ترس) و افزایش سطح BDNF در قشر پرهفرونتال بود. همچنین افزایش نسبی اشعابات دندریتی در هیپوکمپ پس از این پروتکول ورزشی مشاهده شد.
استنتاج: تاثیر یک دوره منظم 4 هفتهایی از ورزش با شدت متوسط قادر است آسیبهای ناشی از استرس اعمال شده توسط یک مدل حیوانی PTSD را بر ساختمان بافتی و عملکرد نواحی هیپوکمپ و قشر پره فرونتال بهبود ببخشیده و آسیبهای وارده به حافظه شناختی و خاموشی ترس را کاهش دهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
فيزيولوژي