دوره 21، شماره 2 - ( ویژه نامه اسفند (شماره 2) 1390 )                   جلد 21 شماره 2 صفحات 98-92 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shokrzade M, Abbasi A, Shadborestan A, Omidi M, Jivad F. The Protective role of selenium in preventing tissue damage induced by diazinon in rats.. J Mazandaran Univ Med Sci 2012; 21 (2) :92-98
شکرزاده محمد، عباسی علی، شادبورستان امیر، امیدی محمود، جیواد فرشته. بررسی نقش محافظتی سلنیوم در جلوگیری از آسیب بافتی ناشی از دیازینون در موش های صحرایی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1390; 21 (2) :92-98

سابقه و هدف دیازینون یک حشره کش ارگانوفسفره است و منجر به مهار آنزیم استیل کولین استراز می شود، این آنزیم برای فعالیت مطلوب سیستم عصبی مورد نیاز است. سلنیوم یک ریز مغزی با عملکرد های مهم آنتی اکسیدانتی، آنتی موتاژنیک و نیز پیشگیری کننده از بدخیم شدن سلول‌های نرمال است. هدف این مطالعه بررسی نقش محافظتی سلنیوم در جلوگیری از آسیب بافتی ناشی از دیازینون در موش های صحرایی است. .مواد و روش‌ها: این مطالعه روی موش های آزمایشگاهی نر نژاد ویستار در محدوده ای وزنی gr250-200 انجام گرفت (5n=). حیوانات به طور تصادفی به 9 گروه تقسیم شدند و به مدت 4 هفته مواد شیمیایی را به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. بعد از کالبد گشایی کبد و کلیه جداسازی شد و در فرمالین بافری 10 درصدی پایدار گردید سپس با استفاده از شیوه های رایج پاساژ بافت و تهیه مقاطع آسیب شناسی، برش‌هایی با ضخامت 5 میکرون توسط میکروتوم تهیه و جهت رنگ آمیزی با هماتوکسیلین-ائوزین آماده گردیدند. نتایج: در کبد گروه هایی که دیازینون دریافت کرده بودند، نکروز فوکال و کانونی هپاتوسیت‌ها ایجاد گردید و باعث اتساع سینوزوئید‌ها و خونریزی در پارانشیم کبد گردید. سلنیوم در دوزmg/kg 5/0 مشابه گروه کنترل بود هرچند در دوز بالا mg/kg 2 باعث فیبروز و نکروز فوکال، احتقان وریدها و اسپاستی لیتیک می‌شود. در گروه هایی که همراه با دیازینون سلنیومmg/kg 5/0 باعث ارتشاح سلول های التهابی در پورتال تراکت و اتساع وریدهای مرکزی گردید. دیازینون همرا با سلنیوم mg/kg2 باعث نکروز در zone 3 کبدی و نکروز اسپاستی لیتیک می گردد. استنتاج: این مطالعه نشان داد که دیازینون توانایی ایجاد آسیب در بافت کبد را داراست هر چند در بافت کلیه آسیب کمتری ایجاد کرد و نشان داده شد که سلنیوم در دوزmg/kg 5/0 قادر به کاهش اینآسیب بود ولی زمانی که دوز آن افزایش می‌یافت خود به عنوان یک عامل آسیب زا عمل کرده و منجر به نکروز و فیبروز می‌گردد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: سم شناسی