Najafian L, Khaleghi F. Bioactive Peptides and Hydrolysates from Plant Sources: Nutraceutical Compounds, Applications, and Challenges
A Review. J Mazandaran Univ Med Sci 2025; 34 (241) :159-178
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-21149-fa.html
نجفیان لیلا، خالقی فاطمه. پپتیدهای زیست فعال و هیدرولیزهای پروتئینی حاصل از منابع گیاهی: ترکیبات نوتراسوتیکال، کاربرد و چالشها- یک مطالعه مروری. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1403; 34 (241) :159-178
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-21149-fa.html
چکیده: (103 مشاهده)
پروتئین های گیاهی به عنوان منابعی غنی، ایمن، و همچنین مناسب برای تولید در مقیاس صنعتی، جایگزین خوبی برای منابع حیوانی در تولید پپتیدهای زیست فعال هستند. پپتیدهای حاصل از هیدرولیز پروتئین های گیاهی نیز ترکیباتی با خواص درمانی، ایمن، وزن مولکولی کم، هزینه اندک، زیست فعالی بالا و جذب آسان می باشند. فعالیت های زیستی پپتیدهای مشتق شده از پروتئین های گیاهی، بسته به نوع و توالی اسیدهای آمینه آنها، شامل تاثیرگذاری بر سیستم های اصلی بدن نظیر قلب و عروق، دستگاه گوارش، اعصاب و سیستم ایمنی می باشند. با توجه به ارتقای سلامت و ضرورت پیشگیری از بیماری ها تولید و استفاده از پپتید های زیست فعال بدلیل دارا بودن خواص آنتی اکسیدانی، ضد فشار خونی و ضد میکروبی مورد اقبال فزاینده ای قرار گرفته اند. علاوه بر فعالیتهای زیستی، پپتیدهای زیست فعال مشتق شده از گیاه دارای خواص عملکردی گسترده ای از جمله خواص فیزیک و شیمیایی مختلف نظیر حلالیت بالا، خواص امولسیونکننده، کفکننده، و خاصیت آبدوستی / چربی دوستی هستند. این بررسی، پیشرفت تحقیقاتی را در مورد فعالیتهای بیولوژیکی و خواص عملکردی پپتیدهای مشتق شده از گیاه و استفاده از پپتیدهای فعال زیستی در فرمولهای غذایی مختلف به عنوان ترکیبات نوتراسوتیکال، فراسودمند یا مواد غذایی دارای خاصیت درمانی و همچنین به عنوان نگهدارنده مواد غذایی ارائه می کند. طعم تلخ و سمیت این پپتیدهای زیست فعال در برخی موارد چالشهای احتمالی هستند که باید قبل از استفاده گستردهتر برطرف شوند. هدف از این بررسی بهبود درک پپتیدهای فعال زیستی مشتق از گیاه و ارائه کاربردهای آن است. بعلاوه در این مطالعه ی مروری چالشهای عمده و چشماندازی از آینده در کاربرد پپتیدهای فعال زیستی مشتق از گیاه در توسعه محصولات فراسودمند مورد بحث و بررسی قرار گرفتهاند.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
صنایع غذایی