دوره 21، شماره 2 - ( ویژه نامه اسفند (شماره 2) 1390 )                   جلد 21 شماره 2 صفحات 162-158 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yousefi Z, BarafrashtehPour M, Taghavi M, MashayekhSalehi A, Sedaghat F. Survey on Temporal and spatial variation of nitrate and nitrite in drinking water of Gachsaran by using Geographic Information System (GIS). J Mazandaran Univ Med Sci 2012; 21 (2) :158-162
یوسفی ذبیح‌الله، برافراشته‌پور منصور، تقوی محمود، مشایخ صالحی علی، صداقت فرهاد. بررسی تغییرات زمانی و مکانی نیترات و نیتریت منابع آب آشامیدنی شهر گچساران با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS). مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1390; 21 (2) :158-162

سابقه و اهداف : نیتریت و نیترات از عوامل آلاینده منابع آب‌های زیرزمینی محسوب می‌شوند که اخیرا با ورود انواع فاضلاب ها، میانگین آن ها رو به افزایش است. در این مطالعه، روند تغییرات نیترات و نیتریت منابع آب شرب شهر گچساران در سامانه GIS بررسی می شود. مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی-مقطعی، نمونه‌برداری و اندازه‌گیری پارامترها طبق کتاب روش های استاندارد، از 43 منبع و تعداد 258 نمونه صورت گرفت و نتایج آنالیز 5 ساله آرشیو شده شرکت آب و فاضلاب با نرم‌افزار GIS نسخه 9.3 و SPSS نسخه 16 و آزمون همبستگی پیرسون آنالیز و تحلیل شد. یافته ها: نتایج نشان داد غلظت نیترات از 5.15 بر حسب نیترات در سال 84 و نیتریت از 0.01 در سال 88 به ترتیب به 10.87 و ppm 0.0157 در سال 90 افزایش یافت. حداقل غلظت نیترات مربوط به سال 84 و حداکثر آن ppm11 بر حسب نیترات در سال 88 بود. تغییرات مکانی میزان نیتریت و نیترات نشان دهنده کیفیت بالاتر منطقه مورد مطالعه نسبت به سایر نقاط می‌باشد. استنتاج : طبق نتایج میزان نیتریت و نیترات در طی چند سال گذشته روند افزایشی داشته است. در حالی که میزان هر کدام از پارامترها کمتر از حد استاندارد تعیین شده ملی و بین المللی می‌باشد ولی به علت خطرات ناشی از این عناصر، باید این روند افزایشی با استفاده از روش های صحیح مدیریت و حفاظت آب ها کاهش یابد.
واژه‌های کلیدی: نیتریت، نیترات، گچساران، GIS
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست