دوره 22، شماره 2 - ( ویژه نامه اسفند (شماره 2) 1391 )                   جلد 22 شماره 2 صفحات 184-175 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bahrami S, Mahmoodian F. Assessment of white lies in medical treatment with an emphasis on reliability index. J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 22 (2) :175-184
بهرامی سبحان، محمودیان فرزاد. بررسی دروغ مصلحت‌آمیز در معالجات پزشکی با تأکید بر شاخص اعتماد. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (2) :175-184

سابقه و هدف: راستگویی پدیده مورد تأیید همه انسان‌ها است، ولی بشر گاهی در شرایطی قرار می‌گیرد که قرار است بین دو مصلحت مثل حفظ جان و راستگویی یکی را انتخاب کند. در چنین تناقضاتی انسان‌ها رویکردی به نام دروغ مصلحت‌آمیز را به کار می‌گیرند. دامنه کارکرد دروغ مصلحت‌آمیز اندک‌ اندک به حوزه‌های مختلفی کشانیده شد که یکی از آن‌ها درمان‌های پزشکی بوده است. اخلاقی بودن یا نبودن این رویکرد، یکی از مباحث بحث‌برانگیز در حوزه اخلاق کاربردی پزشکی می‌باشد که متأسفانه خیلی به آن پرداخته نشده است. حاکمیت روحیه پدرسالارانه در پزشکی باعث شده است تا پزشکان این حق را به خود بدهند که در شرایط خاص به جای بیماران تصمیم بگیرند و برای حفظ آن‌ها به ابزار دروغ روی آورند. مواد و روشها: در پژوهش حاضر، محقق با مراجعه به متون و مقالات و بررسی در کلید واژه‌هایی مانند دروغ، دروغ مصلحتی، اعتماد و راستگویی و حذف موارد غیر مرتبط، مقالات مرتبط را جمع‌آوری کرد و در بررسی روی آن‌ها موارد لازم و مورد احتیاج را استخراج و به کار بست. یافتهها: در رابطه بین پزشک و بیمار مسایلی مانند اظهار خبر بد، دادن خبر فوت، تشخیص غلط همکاران، تزاحم با رازداری و عدم بیان عوارض دارو و درمان باعث توجیه دروغ مصلحت‌آمیز شد. از طرف دیگر، اخلاق در سطح ارتباطی نسبت مستقیمی با اعتماد داشت؛ به طوری‌ که می‌توان مدعی بود هر گاه فعلی باعث افزایش اعتماد شود، اخلاقی و در غیر این صورت غیر اخلاقی محسوب می‌شود. استنتاج: در این مقاله کارکردهای دروغ مصلحت‌آمیز با تأکید بر شاخص اعتماد مورد بررسی قرار گرفت و جوانب درستی و نادرستی به کارگیری آن در پزشکی واکاوی و در نهایت استفاده از آن مخالف اصل اعتماد دانسته شد. به کار بستن هر نوع دروغ مصلحتی تابع شرایط بسیار ویژه می‌باشد که پیش‌تر به صورت موردی استاندارد شده است.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: معارف و علوم اسلامی