Hamzehgardeshi Z, Shahhosseini Z, Elyasi F, Salehi-pourmehr H, Fendereski A, Yazdani F et al . Exploring Midwives’ Experiences of Barriers and Strategies to Improve Postpartum Depression Screening: A Conventional Content Analysis. J Mazandaran Univ Med Sci 2025; 35 (246) :139-151
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-21631-fa.html
حمزه گردشی زینب، شاه حسینی زهره، الیاسی فروزان، صالحی پورمهر هانیه، فندرسکی افسانه، یزدانی فرشته و همکاران.. تبیین تجارب ماماها در ارتباط با موانع و راهکارهای بهبود غربالگری افسردگی پس از زایمان: یک آنالیز محتوای قراردادی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1404; 35 (246) :139-151
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-21631-fa.html
چکیده: (50 مشاهده)
سابقه و هدف: افسردگی پس از زایمان (PPD) یکی از نگرانیهای اصلی سلامت روان پس از زایمان است و غربالگری زود هنگام نقش مهمی در کاهش پیامدهای نامطلوب دارد. شیوع افسردگی پس از زایمان در سراسر جهان بین 5 تا 60 درصد گزارش شده است. تعیین شیوع PPD و روشن شدن عوامل خطر آن برای پیشگیری و درمان PPD از اهمیت اجتماعی بالایی برخوردار است. در نظام سلامت ایران، مراکز پزشک خانواده سطح اول ارجاع هستند و ماماها نقش کلیدی در غربالگری PPD دارند. این مطالعه کیفی با هدف تبیین تجارب ماماها در ارتباط با موانع و راهکارهای بهبود غربالگری افسردگی پس از زایمان، یک آنالیز محتوای قراردادی، انجام پذیرفت.
مواد و روش ها: این مطالعه از رویکرد کیفی با تحلیل محتوای مرسوم استفاده کرد. جمعآوری دادهها از طریق مصاحبههای نیمهساختاریافته با ۲۷ ماما انجام شد. برای اطمینان از صحت و استحکام دادههای تحقیق، بررسی دادهها توسط شرکتکنندگان در تحقیق و یک دانشیار پژوهشی روانپزشکی انجام شد. مصاحبهها رونویسی و کدگذاری موضوعی برای استخراج مقولهها و زیرمقولهها انجام شد.
یافتهها: تجزیه و تحلیل پنج دسته اصلی و 13 زیرمجموعه مربوط به موانع غربالگری و سه دسته اصلی و 10 زیرمجموعه برای راهبردهای بهبود را نشان داد. موانع اصلی شامل موانع ساختاری- سازمانی، آموزشی-حرفه ای، اقتصادی- اجتماعی، روانی، فردی- بالینی بود. راهبردهای پیشنهادی شامل راهبردهای آموزشی- فرهنگی، حمایتی- اجتماعی، سازمانی- سیاسی بود.
استنتاج: غربالگری افسردگی پس از زایمان با موانع ساختاری- سازمانی، آموزشی- حرفهای، اقتصادی- اجتماعی، روانشناختی، فردی-بالینی مواجه است، اما با اجرای راهکارهای آموزشی- فرهنگی، حمایتی- اجتماعی، سازمانی- سیاستی قابل بهبود است. توجه به این عوامل میتواند روند شناسایی و مداخله در افسردگی پس از زایمان را بهبود بخشد.
نوع مطالعه:
کیفی |
موضوع مقاله:
زنان و زایمان و نازایی