دوره 23، شماره 101 - ( خرداد 1392 )                   جلد 23 شماره 101 صفحات 36-28 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohammadjafari H, Mahmoudi M, Vahidshahi K, Rostamian N, Mohammadjafari R. The Viewpoints of General Physicians towards Clinical Nutrition and the Role of Education in Medical Schools. J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 23 (101) :28-36
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-2237-fa.html
محمدجعفری حمید، محمودی میترا، وحیدشاهی کوروش، رستمیان ناهید، محمدجعفری رقیه. بررسی دیدگاه پزشکان عمومی در خصوص نیاز به تغذیه بالینی و نقش آموزش دوره پزشکی عمومی در آن (شهر ساری- سال 1387). مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1392; 23 (101) :28-36

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-2237-fa.html


چکیده:   (12022 مشاهده)
سابقه و هدف:‌ با توجه به گسترش روزافزون بیماری‌های مزمن (همچون دیابت، سرطان‌ها، بیماری‌های قلبی عروقی، چاقی و ...) امروزه دانش تغذیه در حفظ سلامت مردم و پیشگیری از بیماری‌ها نقش به سزایی یافته است. آموزش تغذیه به دانشجویان پزشکی موجب می‌شود تا در زمان حضور در جامعه به عنوان پزشکان عمومی، توانایی کافی برای ارائه اطلاعات و خدمات مناسب تغذیه‌ای به بیماران را داشته باشند. این مطالعه با هدف تعیین نظرات پزشکان عمومی در خصوص نیاز به علم تغذیه در عملکرد بالینی آن‌ها و نقش دانشکده پزشکی در آموزش تغذیه انجام شده است. مواد و روش‌ها: این مطالعه به صورت مقطعی و توصیفی- تحلیلی با جمع‌آوری داده‌ها از پزشکان عمومی شهر ساری (شاغل در بخش دولتی و خصوصی) انجام شد. ابزار سنجش پرسشنامه‌ای شامل مشخصات دموگرافیک، سؤال‌ها مربوط به آگاهی در خصوص تغذیه بالینی و نظر آنان در مورد نحوه آموزش تغذیه بالینی در دوران پزشکی عمومی بود. روایی پرسشنامه با بررسی متون و تأیید اساتید صاحب نظر و پایایی آن با روش test-retest بررسی شد (آلفای کرونباخ برابر 7/0). تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی و مقایسه گروه‌ها با تست Chi-Square انجام شد. یافته‌ها: از 100 نفر پزشک شرکت‌کننده در مطالعه 58 درصد مرد بودند و 78 درصد آن‌ها در مطب یا درمانگاه‌های خصوصی فعالیت داشتند. بیش از 80 درصد پزشکان نیاز به دانش تغذیه در کار روزمره را زیاد و خیلی زیاد و 66 درصد معلوماتشان را برای پاسخ‌گویی به مشکلات تغذیه‌ای مراجعین متوسط به پایین گزارش کردند. اطلاعات کافی پزشکان در مورد نیازهای تغذیه در جریان بیماری‌ها از 14 درصد برای سوء تغذیه تا 49 درصد برای فشارخون متغیر بود. بیش از 60 درصد پزشکان اطلاعات خیلی کم، کم و متوسط در خصوص دیابت، چاقی، مشکلات تغذیه ای دوران بارداری و کودکان داشتند. بیش از 70 درصد افراد ارائه 2 واحد درس تغذیه در حین تحصیل را ناکافی و کیفیت ارائه آن را نیز متوسط و ضعیف بیان کردند. 59 درصد پزشکان آموزش تغذیه را برای کل دوران آموزش (عمومی و تخصصی) لازم می‌دانستند و گذراندن واحد تئوری در مقطع علوم پایه و آموزش عملی در مقاطع بالینی و در ارتباط با بیمار را بهترین شیوه آموزشی ذکر کردند. استنتاج: آگاهی ناکافی پزشکان عمومی شاغل در بخش‌های دولتی و خصوصی و نیاز بالا به دانش تغذیه در ارائه خدمات بهداشتی و درمانی روزمره آن‌ها، ضرورت تجدید نظر در ارائه واحدهای درسی تغذیه در دوران آموزش پزشکی را مطرح می‌کند.
متن کامل [PDF 175 kb]   (2717 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: تغذيه

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb