دوره 24، شماره 112 - ( اردیبهشت 1393 )                   جلد 24 شماره 112 صفحات 111-104 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zamanfar D, Arabi M, Vakili R, Ghaemi N, Nemati M, Shokohi L. Plasma Concentration of Ghreline in dirls with true precocious puberty before and during treatment with GnRH agonists and its correlation with obesity. J Mazandaran Univ Med Sci 2014; 24 (112) :104-111
زمانفر دانیل، اعرابی محسن، وکیلی رحیم، قائمی نصرت، نعمتی محسن، شکوهی لیلا. سطح سرمی هورمون گرلین در دختران مبتلا به بلوغ زودرس واقعی قبل و حین درمان با آگونیست‌های GnRH و رابطه آن با چاقی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (112) :104-111

مقدمه: بلوغ زودرس واقعی در دختران باعث توقف رشد و کوتاهی قد در مقایسه با قد نهایی بزرگسالی می‌شود. درمان انتخابی آن، آگونیست‌های GnRH با عوارضی مانند افزایش اشتها و چاقی است. کاهش پیش‌رونده سطح گرلین (Ghrelin) سرمی در طی بلوغ رخ می‌دهد و احتمال دارد این درمان بتواند باعث افزایش مجدد آن شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه گرلین با چاقی در دختران مبتلا به بلوغ زودرس واقعی تحت درمان با آگونیست‌های GnRH انجام شد. مواد و روش‌ها: 20 دختر مبتلا به بلوغ زودرس وارد این مطالعه مشاهده‌ای آینده‌نگر شدند که داده‌های 19 نفر کامل بود و تحلیل شد. همه بیماران طی 4 هفته مقدار 75/3 میلی‌گرم آگونیست GnRH را به صورت عضلانی دریافت کردند. قد، وزن، شاخص توده بدن، دور کمر، مرحله بلوغی بر اساس معیار Tanner، درصد چربی بدن، سطح سرمی گرلین، استرادیول، LH (Luteinizing hormone)، FSH (Follicle-stimulating hormone)، تری‌گلیسرید و کلسترول بیماران در زمان ورود به مطالعه و مراجعات بعدی (ماه‌های 6 و 12 پس از شروع درمان) اندازه‌گیری شد. یافته‌ها: میانگین سنی 19 کودک مورد بررسی 1/10 ± 5/87 ماه بود. قد و وزن بیماران مورد بررسی 6 و 12 ماه پس از درمان افزایش داشت (01/0 > P). همه افراد در شروع مطالعه دارای شاخص توده بدن بالا بودند (SD3 < Z-Score) که با وجود کاهش معنی‌دار این شاخص (01/0 > P) در نوبت‌های 6 و 12 ماهه، Z-Score آن تغییری نکرد و همچنان بیشتر از 3 انحراف معیار باقی ماند. سطح گرلین و درصد چربی بدن طی 12 ماه پیگیری تحت تأثیر درمان با آگونیست GnRH تغییر قابل ملاحظه‌ای را نشان نداد (05/0 < P). ارتباطی بین گرلین و شاخص توده بدن و همچنین بین گرلین و درصد چربی بدن به دست نیامد (10/0 < P). استنتاج: درمان با آگونیست‌های GnRH درمانی مؤثر بود و ضمن عدم تأثیر بر سطح گرلین، باعث افزایش میزان چاقی نیز نشد؛ با این وجود و با توجه به شاخص توده بدنی افزایش ‌یافته بیماران، مشاوره تغذیه در طی دوره درمان توصیه می‌شود.
واژه‌های کلیدی: گرلین، بلوغ زودرس، آگونیست GnRH، چاقی
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: غدد