دوره 23، شماره 102 - ( تیر 1392 )                   جلد 23 شماره 102 صفحات 84-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

Heidarian E, Movahed-Mohammadi G, Saffari J, Ghatreh-Samani K. Protective Effect of Hydroethanolic Extract of Cress against Hepatotoxicity due to Acetaminophen in Rats. J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 23 (102) :73-84
حیدریان اسفندیار، موحد محمدی غزل، صفاری جواد، قطره سامانی کیهان. بررسی اثر محافظتی عصاره هیدروالکلی شاهی بر مسمومیت کبدی ناشی از استامینوفن در موش صحرایی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1392; 23 (102) :73-84

سابقه و هدف: استامینوفن یک داروی متداول ضد درد و تب است که در دوزهای بالا منجر به نکروز کبدی و کلیوی در انسان و حیوان می‌گردد. شاهی گیاهی با ترکیبات فلاوونوئیدی، آلکالوئیدی و خواص آنتی‌اکسیدانی است. در تحقیق حاضر، اثر محافظت کبدی عصاره هیدروالکلی شاهی در مسمومیت کبدی ناشی از استامینوفن مورد بررسی قرار گرفته است. مواد و روش‌ها: 42 سر رت نر در 6 گروه 8 تایی به طوری تقسیم شدند که به گروه اول (شاهد) و گروه دوم (مسموم) روز اول و دوم ساعت 8 صبح و 4 عصر حلال دارو ولی به گروه‌های سوم، چهارم و پنجم به ترتیب عصاره شاهی را در دوزهای200، 500 و 1000 میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن داده شد و به گروه ششم (کنترل مثبت) سیلیمارین به میزان mg/kg 200 داده شد. سپس در روز دوم ساعت 10 صبح به تمامی گروه‌ها به جز گروه شاهد به میزان mg/kg400 استامینوفن به صورت خوراکی داده شد. پس از 24 ساعت جهت اندازه‌گیری ALP (آلکالن فسفاتاز)، GPT (گلوتامات پیروات ترانس آمیناز)، GOT (گلوتامات اگزالواستات ترانس آمیناز)، مالون دی آلدئید (MDA) و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی سرم تهیه شد. بخشی از کبد جهت اندازه‌گیری فعالیت آنزیم کاتالاز و مطالعات هیستوپاتولوژیکی برداشته شد. از آزمون ANOVA ‌یک طرفه جهت آنالیز میانگین متغیرها در گروه‌ها استفاده شد. برای مقایسه گروه‌ها به صورت دو به دو از آزمونTukey استفاده گردید. یافته‌ها: ALP، GPT، GOTو MDA سرم در گروه‌های دریافت کننده عصاره شاهی نسبت به گروه استامینوفن بدون درمان به میزان معنی‌داری کاهش یافت (001/0p<). در مورد GPT و ALP این کاهش وابسته به دوز عصاره بود. ظرفیت آنتی‌اکسیدانی سرم و سطح کاتالاز کبدی در گروه‌های دریافت‌کننده عصاره شاهی و گروه سلیمارین به طور معنی‌داری (001/0p<) نسبت به گروه استامینوفن بدون درمان افزایش یافت. از نظرهیستوپاتولوژیک نیز، نکروز و ارتشاح لنفوسیتی درکبد گروه‌های دریافت‌کننده عصاره شاهی و گروه سلیمارین کاهش یافته بود. استنتاج: نتایج نشان می‌دهند که عصاره هیدروالکلی شاهی در بهبود مسمومیت کبدی حاد ناشی از استامینوفن نقش محافظتی دارد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: فيزيولوژي