دوره 23، شماره 102 - ( تیر 1392 )                   جلد 23 شماره 102 صفحات 110-107 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hatamabadi H R, Mansouri H, Asarzadegan F, Shojaee M. Barriers to On Time Delivery of Thrombolytic Therapy. J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 23 (102) :107-110
حاتم آبادی حمید رضا، منصوری حامد، عصار زادگان فرهاد، شجاعی مجید. موانع موجود در شروع به موقع درمان ترومبولیتیک در بیماران مبتلا به سکته مغزی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1392; 23 (102) :107-110

سابقه و هدف:‌ ظهور داروهای ترومبولیتیک افق‌های جدیدی را در درمان مبتلایان به سکته مغزی گشوده است. از طرف دیگر، تاخیر زمانی و ممنوعیت‌های دارویی، موانع جدی در جهت به کارگیری موفق این دارو می‌باشد. هدف از این مطالعه بررسی موانع موجود در شروع به موقع درمان ترومبولپتیک در بیماران مبتلا به سکته مغزی می‌باشد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی و مقطعی، بیماران مبتلا به سکته مغزی مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان امام حسین(ع) از خرداد سال 89 تا شهریور سال 90 مورد بررسی قرار گرفتند. پرسشنامه‌ای شامل اطلاعات دموگرافیک، وضعیت اقتصادی، سابقه بیماری و فواصل زمانی تکمیل گردید. در نهایت اطلاعات در نرم‌افزار SPSS 18 وارد و با استفاده از تست‌های تی تست وکای اسکور مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. یافته‌ها: از 171 بیمار وارد شده به مطالعه، در نهایت 151 بیمار بررسی شدند. میانگین سنی 7/59 سال و 97 نفر مرد (2/64 درصد) بودند. علل عدم تزریق دارو در (3/70 درصد) 104 نفر از دست دادن زمان طلایی، در 31 نفر (9/20 درصد) وجود منع مصرف دارو، در 8 نفر (4/5 درصد) نداشتن تخت مراقبت ویژه و در 5 نفر (4/3 درصد) عدم استطاعت مالی بود. میانگین‌های زمانی بین ورود بیمار به اورژانس تا ویزیت پزشک، انجام سی‌تی اسکن، مشاوره نورولوژی و تصمیم نهایی برای بیمار به ترتیب برابر 11، 112، 211 و 320 دقیقه به دست آمد. استنتاج: مهم‌ترین مانع در شروع به موقع ترومبولیتیک تراپی گذشتن زمان طلایی است و آموزش همگانی در جهت ارتقاء سطح آگاهی عمومی جامعه می‌تواند در کاهش این تأخیر زمانی مؤثر باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |