دوره 23، شماره 102 - ( تیر 1392 )                   جلد 23 شماره 102 صفحات 24-19 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khoshandam Sarvynehbaghi F, Mozaffari S A R, Yaghoubi Poor A, Nezamtabar Malekshah A. Prevalence of Hypertension among Professional Drivers in Mazandaran Province, 2010 . J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 23 (102) :19-24
خوش اندام سروینه باغی فاطمه، مظفری سید امیر رضا، یعقوبی پور عباس، نظام تبارملکشاه عباس. بررسی شیوع بیماری پرفشاری خون در رانندگان حرفه ای . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1392; 23 (102) :19-24

سابقه و هدف:‌ امروزه افزایش فشارخون یکی از مهم‌ترین مشکلات سلامت عمومی به علت شیوع بالای آن و ارتباط با بیماری قلبی عروقی می‌باشد در ایران بیش از 15 درصد بالغین دچار پر فشاری خون هستند. در مبتلایان به فشارخون بروز مرگ ناگهانی در مقایسه با افرادی که فشار خون طبیعی دارند دو سوم بیش‌تر است. شیوع بیماری در رانندگان حرفه‌ای به دلیل سبک زندگی کم تحرک، تغذیه نامناسب، استرس شغلی و مصرف دخانیات بیش‌تر از سایر مشاغل است هدف از این پژوهش تعیین میزان شیوع فشار خون در رانندگان حرفه‌ای و ارتباط آن با ریسک فاکتورهای مرتبط می‌باشد. مواد و روش‌ها: در این پژوهش که یک پژوهش مقطعی و از نوع توصیفی تحلیلی می‌باشد داده‌های مربوط به 400 نفر از رانندگان حرفه‌ای استان مازندران از نظر میزان فشارخون سیستولی و دیاستولی، سن، سابقه کار، شاخص توده بدنی مورد بررسی قرار گرفت و سپس میزان همبستگی متغیرهای فوق با فشارخون،تعیین شد. جهت تجزیه تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS و آزمون‌های آماری پیرسون و کای دو استفاده شد. فشارخون بالا عبارت است از فشار خون سیستولی مساوی یا بیش‌تر از 140میلی‌متر جیوه یا فشار خون دیاستولی مساوی یا بیش‌تر از 90 میلی‌متر جیوه. یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد که20 درصد رانندگان فشار خون بالا داشتند و2/53 درصد رانندگان در مرحله پیش فشار خون بالا بودند. میانگین فشارخون سیستولی 6/119 با (انحراف معیار 2/15) و میانگین فشارخون دیاستولی 41/77 (با انحراف معیار 5/8) بود. 72 درصد رانندگان دارای اضافه وزن یا چاق بودند. آزمون‌های آماری نشان داد که بین سن، سابقه کار، شاخص توده بدنی و ازدیاد فشار خون همبستگی خطی معنی‌دار آماری 05/0 وجود دارد. استنتاج: شیوع فشارخون بالا در رانندگان حرفه‌ای 20 درصد بود و درصد بالایی از رانندگان نیز در مرحله پیش فشار خون بالا بودند. به منظور ممانعت از ورود رانندگان پیش فشار خون بالا به مرحله فشار خون بالا جهت پیشگیری و کنترل فشارخون و هم‌چنین کاهش عوامل زمینه ساز بیماری، باید تلاش‌هایی در جهت اصلاح شیوه زندگی آنان صورت پذیرد که به نظر می‌رسد بهترین روش برای این منظور آموزش رانندگان به صورت منظم و مستمر توسط مراکز ذیصلاح باشد.
واژه‌های کلیدی: فشار خون، رانندگان حرفه‌ای، شیوع
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |