دوره 23، شماره 108 - ( دی 1392 )                   جلد 23 شماره 108 صفحات 15-2 | برگشت به فهرست نسخه ها

Akbari J, Enayatifard R, Saeedi M, Morteza-Semnani K, Alizadeh R. The effect of atenolol tablet excipients on solid-state physical stability. J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 23 (108) :2-15
اکبری جعفر، عنایتی فرد رضا، سعیدی مجید، مرتضی سمنانی کتایون، علیزاده رفعت. بررسی پایداری فیزیکی حالت جامد قرص آتنولول و سازگاری آن با برخی از مواد جانبی قرص‌ها . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1392; 23 (108) :2-15

سابقه و هدف: قرص‌ها، متداول‌ترین شکل دارویی خوراکی می‌باشند. مطالعه سازگاری بین دارو و مواد جانبی، یکی از فرایند‌های مهم در فرمولاسیون شکل دارویی جامد پایدار است. ناسازگاری بین دارو و مواد جانبی، می‌تواند پایداری، فراهمی زیستی و کیفیت داروها را تحت تأثیر قرار دهد. هدف از انجام این تحقیق، بررسی تأثیر اجزای فرمولاسیون در گذشت زمان و نقش عوامل محیطی بر خصوصیات فیزیکی قرص‌های آتنولول بود. مواد و روش‌ها: قرص‌های آتنولول به روش پرس مستقیم و با استفاده از مواد جانبی مختلف تهیه گردید. آزمایش‌های اولیه بر روی فرمولاسیون‌ها انجام گرفت، سپس قرص‌ها در شرایط مختلف دمایی و رطوبتی به مدت سه و شش ماه قرار گرفتند. میزان داروی آزاد شده و زمان باز شدن قرص‌ها پس از این مدت، بررسی گردید. برای تعیین پایداری فیزیکی قرص‌ها و امکان تداخل بین دارو با اکسپیانت از DSC (Differential scanning calorimetry) و FTIR (Fourier transform infrared spectroscopy) استفاده گردید. یافته‌ها: نتایج حاصل از بررسی رهش دارو از فرمولاسیون‌های مختلف که به مدت سه و شش ماه درشرایط مختلف نگهداری شد، تفاوت معنی‌داری را نشان داد. زمان باز شدن قرص‌ها پس از این مدت، افزایش یافت. بررسی طیف‌های FTIR و DSC تمامی فرمولاسیون‌ها، واکنش شیمیایی خاصی را نشان نداد. استنتاج: نتایج نشان داد که قرار دادن قرص‌های آتنولول تهیه شده به مدت سه و شش ماه در شرایط مختلف، سبب تغییر در رهش دارو می‌شود. همچنین تغییری در پایداری فیزیکی قرص‌ها مشاهده نشد.
واژه‌های کلیدی: قرص، آتنولول، پایداری، سازگاری