دوره 23، شماره 108 - ( دی 1392 )                   جلد 23 شماره 108 صفحات 67-54 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yousefi Z, Mohammadpour-Tahamtan R, Mashayekh-Salehi A. The efficiency of bivalve mollusk shell in removal of lead [Pb (II)] from aqueous solutions by central composite design model (CCD) and optimization of effective parameters. J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 23 (108) :54-67
یوسفی ذبیح اله، محمدپور تهمتن رضا علی، مشایخ صالحی علی. تعیین بازده پوسته صدف دو کفه‌ای در حذف سرب از محلول‌های آبی با مدل طرح مرکب مرکزی (CCD) و بهینه‌سازی عوامل مؤثر. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1392; 23 (108) :54-67

سابقه و هدف: سرب عنصری است که به علت انحلال ‌پذیری بالای آن در محیط‌های آبی، سبب ایجاد مسمومیت توسط مصرف کننده می‌گردد. از این رو حذف یا کاهش سرب از فاضلاب صنایع و آب آشامیدنی آلوده، امری اجتناب ‌ناپذیر است. در سال‌های اخیر توجه خاصی به انواع مختلفی از جاذب‌های طبیعی و مواد هزینه- اثربخش جهت جذب آلاینده‌ها از محلول‌های آبی شده است. پوسته صدف دو کفه‌ای از این جاذب‌های ارزان قیمت است که امکان حذف این آلاینده را دارد. مواد و روش‌ها: جاذب مورد نظر از پوسته صدف دریایی دو کفه‌ای بود که پس از جمع‌آوری از سواحل دریای مازندران، پودرسازی شد. پس از قرار گرفتن در تماس با جاذب، در غلظت‌های متفاوتی از فلز محلول سرب در شرایط آزمایشگاهی مختلف، غلظت ثانویه توسط دستگاه جذب اتمی خوانده شد. طرح این پژوهش، مرکب مرکزی بود که یکی از روش‌های متدولوژی رویه پاسخ (RSM یا Response surface method) می‌باشد. تعداد نمونه‌های استاندارد مطالعه 31 عدد بود. یافته‌ها: ترین pH برای جذب توسط جاذب 6 بود. افزایش دوز جاذب و زمان تماس به ترتیب تا 55/0 میلی‌گرم در لیتر و 45 دقیقه بهینه بوده است. مکانیسم جذب از ایزوترم لانگمویر تبعیت داشت و فرایند جذب، به صورت تک ‌لایه و هموژن بود. اثر متقابل درجه‌ دومی پارامتر pH معنی‌دارترین عامل شناخته شد (0001/0 = P). استنتاج: پوسته صدف دو کفه‌ای، توانایی جذب یون‌های دو ظرفیتی فلز سرب را دارا است. این توانایی به علت مکانیسم‌های جذب سطحی و تبادل یون می‌باشد. بالاترین بازده در اثر متقابل pH- دوز جاذب بهینه بود. به نسبت سایر جاذب‌ها نظیر پوست میوه و ... که دسترس‌ پذیری آن‌ها تابع مصرف آن می‌باشد، استفاده از این جاذب به علت بی‌هزینه بودن و وفور آن، می‌تواند توجیه اقتصادی داشته باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست