دوره 22، شماره 2 - ( ویژه نامه اسفند (شماره 2) 1391 )                   جلد 22 شماره 2 صفحات 106-96 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yousefi Z, Mohmadpour R, Zarei E, BarafrashtehPour M. Lignin degradation from synthetic wastewater of pulp and paper industries by using of UV/Fe-Doped TiO2 photocatalytic process. J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 22 (2) :96-106
یوسفی ذبیح اله، محمدپور رضاعلی، زارعی ابراهیم، برافراشته‌پور منصور. تجزیه لیگنین از فاضلاب مصنوعی صنایع چوب و کاغذ با استفاده از فرایند فتوکاتالیستی 2UV/Fe-Doped TiO. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (2) :96-106

سابقه و هدف: یکی از بزرگ‌ترین مشکلات زیست محیطی صنایع چوب و کاغذ، تخلیه فاضلاب رنگی حاوی لیگنین به محیط زیست می‌باشد. هدف از این بررسی، تعیین کارایی فرایند فتوکاتالیستی 2TiO داپ شده با آهن در حضور UV (Ultra violet) جهت تجزیه لیگنین از فاضلاب مصنوعی صنعت چوب و کاغذ بود. مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر از نوع مقطعی، در مقیاس آزمایشگاهی و در یک رآکتور 2 لیتری انجام شد. نانوی موردنظر با روش سل-ژل (‏Sol-gel‏) سنتز شد. آزمایش‌ها بر اساس روش‌های استاندارد آزمایش‌های آب و فاضلاب انجام گردید. جذب لیگنین با استفاده از روش اسپکتروفتومتری UV/Vis (Visible/UV) در طول موج 280 نانومتر صورت گرفت. تعداد نمونه‌ها بر اساس روش فاکتوریل، 72 نمونه برآورد شد. جهت ترسیم نمودارها و تجزیه و تحلیل آماری نتایج، نرم‌افزارهایExcel و SPSS نسخه 16 و آزمون برازش رگرسیونی مورد استفاده قرار گرفت. یافته‌ها: بیشترین درصد حذف در حضور UV حدود 4/95 درصد و در حضور نور خورشید 4/87 درصد بود. وقتی غلظت از 15/0 به 30/0 گرم در لیتر افزایش یافت، میزان دفع لیگنین نیز افزایش پیدا کرد. در همه pHها با افزایش زمان ماند از 15 به 120 دقیقه، درصد حذف افزایش و بعد از 60 دقیقه میزان حذف تا حدودی ثابت ماند و pH بهینه 7 به دست آمد. همچنین وقتی که غلظت نانو افزایش و pH کاهش یافت، سرعت واکنش افزایش پیدا کرد. استنتاج: میزان حذف در ناحیه نور مرئی و در حضور نور خورشید به طور قابل توجهی بالا بود که نشان دهنده نقش مؤثر داپ کردن نانو می‌باشد. بنابراین با توجه به نتایج این تحقیق، فرایند فتوکاتالیستی با استفاده از نانوی داپ شده به علت مقدار کم نانوی مصرفی، انرژی مصرفی پایین و راندمان بسیار بالا می‌تواند به عنوان یک جایگزین مناسب برای حذف لیگنین از صنایع چوب و کاغذ مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست