دوره 22، شماره 2 - ( ویژه نامه اسفند (شماره 2) 1391 )                   جلد 22 شماره 2 صفحات 87-82 | برگشت به فهرست نسخه ها

Soleymani A, Seify S, Rezaee N, Hamidi M, Mesgarani A, Mirzayi-Rad S, et al . Evaluation of the etiology of endodontic treatment in patients attending to dental school of Babol University of Medical Sciences, Iran. J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 22 (2) :82-87
سلیمانی علی، سیفی صفورا، رضایی نادیا، حمیدی محمودرضا، مسگرانی عباس، میرزایی‌راد سینا، و همکاران.. بررسی علل نیاز به درمان ریشه در بیماران مراجعه کننده به بخش اندودنتیکس دانشکده دندان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (2) :82-87

سابقه و هدف: امروزه درمان ریشه به عنوان یکی از مهم‌ترین درمان‌ها در دندان‌پزشکی پذیرفته شده است و می‌تواند منجر به حفظ دندان و عملکرد آن گردد. آسیب‌های پالپی به طور عمده ناشی از پوسیدگی‌های دندانی، عفونت ناشی از ضربه و به دنبال اعمال دندان‌پزشکی ترمیمی هستند. از آن‌جایی که مطالعات اندکی در خصوص علل نیاز به درمان ریشه در ایران صورت گرفته است و نیاز به بررسی این علل و تعیین میزان آگاهی بیماران در مناطق مختلف جغرافیایی می‌باشد تا بتوان راهکارهای پیشگیری و درمانی مناسبی را ارایه کرد، بنابراین در مطالعه حاضر علل نیاز به درمان ریشه در بیماران مراجعه کننده به بخش اندودنتیکس دانشکده دندان‌پزشکی بابل در سال‌های 91-1390 بررسی شد. مواد و روش‌ها: این مطالعه توصیفی به صورت مقطعی بر روی 1150 پرونده مربوط به سال‌های 91-1390 در بیماران مراجعه کننده به بخش درمان ریشه دانشکده دندان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل انجام شد. پرونده‌هایی که کامل بودند، خارج شدند و اطلاعاتی مانند سن، جنس، شماره دندان درمان شده، وضعیت بالینی و رادیوگرافی سیستمیک بیمار و علل نیاز به درمان ریشه ثبت و وارد نرم‌افزار آماری SPSS نسخه 18 شد و با آزمون‌های آماری 2 و ANOVAمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: از 1150 پرونده، اطلاعات 858 مورد (328 مرد و 530 زن) به صورت کامل ثبت و مورد بررسی قرار گرفت. ارتباط مثبتی بین نیاز به درمان ریشه در اثر پوسیدگی با افزایش سن مشاهده شد. علت نیاز به درمان ریشه به ترتیب شامل پوسیدگی دندانی، درمان مجدد ریشه، اندو برای پروتز، ضربه، باز شدن پالپ در اثر کارهای ترمیمی یا پروتز و اندو برای پریو گزارش شد. دندان‌های نیازمند به درمان ریشه در 9/42 درصد مولر اول، 2/16 درصد مولر دوم و 0/2 درصد مولر سوم بود. در نمای رادیوگرافی؛ 6/60 درصد طبیعی، 4/18 درصد دارای رادیو لوسنسی اپیکال، 4/15 درصد تورم لیگامان پریودنتال، 8/6 درصد درمان ناقص ریشه و 0 درصد شکستگی ریشه داشتند. شیوع بیماری‌های سیستمیک در بیماران درمان ریشه شده 4/14 درصد بود. درد با سرما 5/51 درصد، درد با گرما 7/28 درصد و اندو جهت روکش 4/1 درصد تعیین شد. استنتاج: بیشترین دلیل مراجعه بیماران به دانشکده دندان‌پزشکی، درد بود. به ترتیب شایع‌ترین و ناشایع‌ترین علت نیاز به درمان ریشه، پوسیدگی و اندو برای پریو؛ شایع‌ترین و ناشایع‌ترین دندان نیازمند درمان ریشه، مولر اول و مولر سوم؛ شایع‌ترین و ناشایع‌ترین یافته رادیوگرافی، رادیو لوسنسی اپیکال و شکستگی ریشه و شایع‌ترین و ناشایع‌ترین یافته بالینی، درد با سرما و اندو جهت روکش گزارش شد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: دندانپزشکی