دوره 23، شماره 108 - ( دی 1392 )                   جلد 23 شماره 108 صفحات 52-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirzayi M, Riyahi Bakhtiyari A, Salman Mahini A, Gholamali fard M. Analysis of the physical and chemical quality of Mazandaran province (Iran) rivers using multivariate statistical methods . J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 23 (108) :41-52
میرزایی محسن، ریاحی بختیاری علیرضا، سلمان ماهینی عبدالرسول، غلامعلی فرد مهدی. آنالیز کیفیت فیزیکی و شیمیایی آب رودخانه‌های استان مازندران با استفاده از روش‌های چند متغیره آماری . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1392; 23 (108) :41-52

چکیده:   (11924 مشاهده)
سابقه و هدف: از آن جا که پایش کیفیت آب رودخانه‌ها و آگاهی از وضعیت سلامت آن‌ها در طول زمان و در نهایت شناسایی زون‌های آسیب پذیر و کلیدی، به عنوان یک گام اساسی در راستای توسعه پایدار و مدیریت بهینه محیط محسوب می‌گردد، مطالعه حاضر با استفاده از روش‌های چند متغیره آماری برای آگاهی از وضعیت و تحلیل اطلاعات موجود از کیفیت آب رودخانه‌های استان مازندران انجام شد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه، از اطلاعات ماهانه پارامترهای کیفیت آب شامل TDS (Total dissolved solids)، EC (Electrical conductivity)، pH، -3NO، -43PO، -32CO، -3HCO، -42SO، +2Ca، +2Mg، K+، Na+، SAR (Sodium absorption rate)، درصد Na، Per.H (Permanent hardner) و Tem.H (Temporary hardner) در خلال سال‌های 91-1390 استفاده شد. از تحلیل مؤلفه‌های اصلی، تحلیل خوشه و در نهایت، نمایش مکانی تحلیل‌های ذکر شده جهت ارایه بهتر نتایج بهره‌برداری شد. یافته‌ها: بسیاری از پارامتر‌های اندازه‌گیری شده، دارای همپوشانی بودند و TDS، pH، -42SO، -3NO و -43PO به عنوان پارامتر‌های بهینه هستند که در مجموع قادرند 94/96 درصد از تغییرات واریانس جامعه را توصیف نمایند. نتایج گروه‌بندی ایستگاه‌ها، کیفیت نسبی آب رودخانه‌ها در نواحی غربی استان را پایین‌تر نمایش داد و وضعیت نسبی برخی ایستگاه‌ها (شامل بلیران، دوآب، پل مرگن، پل سفید و کرچا) را بحرانی برآورده کرده است. استنتاج: تحلیل‌‌های چند متغیره آماری قادر است حجم گسترده‌ای از داده‌ها را پردازش نماید و به عنوان راهکاری کمی در مدیریت کیفیت آب رودخانه‌های استان مطرح گردد. تعیین مهم‌ترین پارامتر‌های کیفیت آب منجر به کاهش هزینه‌ها و هدفدار نمودن پایش می‌شود و شناسایی نواحی همگن قادر است نقش به‌سزایی در مدیریت یکپارچه زیست محیطی داشته باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |