دوره 23، شماره 104 - ( شهریور 1392 )                   جلد 23 شماره 104 صفحات 129-109 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nabili M, Moazeni M, Taghizadeh Armaki M, Asgari M R, Nosrati A, Shokohi T. Diagnostic Tools in Fungal Infections Since Classical to Molecular Era. J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 23 (104) :109-129
نبیلی مجتبی، موذنی مریم، تقی‌زاده ارمکی مجتبی، عسگری محمد رضا، نصرتی احمد، شکوهی طاهره. روش‌های تشخیصی بیماری‌های قارچی: از دوره کلاسیک تا عصر مولکولی . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1392; 23 (104) :109-129

بیماری‌های قارچی انسانی به عنوان پدیده بزرگ قرن بیستم و بیست و یکم شناخته شده‌اند. گسترش علم پزشکی به دلیل استفاده از کورتیکواستروییدها و داروهای آنتی‌باکتریال در طب بالینی باعث افزایش تعداد بیماری‌های قارچی شد. عفونت‌های قارچی تهاجمی ناشی از عفونت‌های بیمارستانی در دو دهه گذشته به موازات پاندمی ایدز افزایش یافته‌اند. این مسأله باعث گردیده است که بیماران زیادی در معرض ابتلا به عفونت‌های قارچی قرار گیرند. در گذشته، افتراق پاتوژن‌های قارچی بر خصوصیات مورفولوژی و فیزیولوژی استوار بودند. امروزه با استعانت از ابزارهای بر پایه بیولوژی مولکولی و توالی‌های نوکلئوتیدی محافظت‌شده و یا زیر واحد‌ها و نواحی DNA ریبوزومی، شناسایی در حد گونه امکان‌پذیر شده است. یکی از ابزارهای مهم در درمان عفونت‌های قارچی توانایی تشخیص سریع، دقیق و روش‌های با حساسیت بالا است. متأسفانه روش‌های تشخیصی کلاسیک بر مورفولوژی، رنگ‌آمیزی و یا خصوصیات رشد تحت شرایط مختلف، استوار است. بنابراین، گذر از قارچ‌شناسی پزشکی کلاسیک به عصر مولکولی برای اپیدمیولوژی قارچ‌ها بسیار مهم‌تر از بقیه زمینه‌های بالینی قارچ‌شناسی بوده است. خطیرترین وظیفه پیش رو این است که چگونه از دانش پاتوبیولوژی و سیستم‌های طبقه‌بندی جدید مبتنی بر روش‌های مولکولی، برای پیشگیری و درمان بیماری‌های قارچی و مدیریت بیماران استفاده گردد.
واژه‌های کلیدی: بیماری‌های قارچی، تشخیص، مولکولی
نوع مطالعه: مروری |