دوره 17، شماره 61 - ( آذر 1386 )                   جلد 17 شماره 61 صفحات 130-122 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khorasani G, Salehifar E, Eslami G. Causes of Burns and Their Outcomes in Patients Hospitalized in the Burn Division of Zare Hospital 2006-2007. J Mazandaran Univ Med Sci 2007; 17 (61) :122-130
خراسانی قاسم علی، صالحی فر ابراهیم، اسلامی گوهر. بررسی عوامل ایجاد کننده سوختگی و چگونگی پیامد آنها در بیماران بستری در بخش سوختگی بیمارستان زارع ساری، سال 86-85. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1386; 17 (61) :122-130

سابقه و هدف: در مطالعات انجام شده در سایر کشورها نشان داده شده است که علت سوختگی عامل مهمی در تعیین پیش آگهی و پیامد بیماران می باشد. با توجه به نتایج متفاوت به دست آمده در مراکز مختلف هدف از انجام این مطالعه بررسی ارتباط بین علت سوختگی با عوامل مرتبط با پیامد (شامل میزان عفونت، هزینه مراقبت از بیماران و مرگ و میر) در بیماران بستری در بیمارستان شهید زارع می باشد.
مواد و روش ها: این مطالعه به صورت آینده نگر روی 113 بیمار در بخش سوختگی بیمارستان شهید زارع ساری از شهریور 85 تا فروردین 86 انجام شد. معیار های ورود شامل سن بالاتر از 10 سال و سوختگی با درجه دو و یا سه بوده است. بسته به وضعیت بالینی بیماران، نمونه های مختلف شامل سواب زخم، بیوپسی بافت، ادرار، خون و خلط گرفته شد. ارتباط بین علت سوختگی با متغیرهای مختلف دموگرافیکی، عفونت ها، هزینه ها و مرگ و میر توسط آزمون کای دو بررسی شد.
یافته ها: سوختگی با شعله شایع ترین سوختگی بوده است (53.1 درصد موارد). میانگین درصد سوختگی بیماران 30.6±21.2 درصد و میانگین تعداد روزهای بستری 21.6±11.9 روز بوده است. میانگین این مقادیر در مورد بیماران دچار سوختگی با شعله بیش از سایرین بوده است. میانگین هزینه آنتی بیوتیک ها و هزینه کلی بیمارستانی به ترتیب 9834102±11818945 و 24301864±18872089 ریال بوده است. درصد بیماران با سوختگی الکتریکی 11.5 درصد بوه است. میزان مرگ و میر بیماران 29.3 درصد بوده و بین مرگ و میر و علت سوختگی نیز ارتباط معنی داری وجود داشته است (P=0.000).
استنتاج: پیامدهای نامطلوب در سوختگی با شعله شدیدتر و شایع تر از سایر موارد سوختگی بوده و اطلاع رسانی و اتخاذ روش های پیشگیرانه در این مورد باید در اولویت قرار گیرد. میزان سوختگی الکتریکی مطالعه ما از الگوی جهانی ذکر شده بالاتر میباشد. علت سوختگی با مرگ و میر و نیز فاکتورهای دموگرافیکی و روانی اجتماعی (psycho social) نظیر جنس، وضعیت تاهل، محل سکونت، مدرک تحصیلی، خودسوزی و بیماری های زمینه ای مرتبط بوده است.
واژه‌های کلیدی: سوختگی، علت، پیامد، هزینه، مرگ و میر
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |