دوره 22، شماره 2 - ( ویژه نامه اسفند (شماره 2) 1391 )                   جلد 22 شماره 2 صفحات 201-196 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dyanati-Tilaki R, Zazooli M, Yazdani J, Alam-Ghaliloo M, Rostamali E. Degradation of 4-chlorophenol by sunlight using catalyst of zinc oxide. J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 22 (2) :196-201
دیانتی تیلکی رمضانعلی، ززولی محمدعلی، یزدانی جمشید، علم قلیلو مهدیه، رستمعلی احسان. تجزیه 4-کلروفنل به وسیله نور خورشید با استفاده از کاتالیزور اکسید روی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (2) :196-201

سابقه و هدف: کلروفنل‌ها یکی از فراوان‌ترین ترکیبات سمی صنایع هستند که نسبت به تجزیه بیولوژیکی مقاوم و مدت زمان طولانی در محیط پایدار می‌مانند. نور خورشید به عنوان یک منبع قادر است انرژی موردنیاز بسیاری از واکنش‌های فوتوشیمیایی را تأمین نماید. هدف از این تحقیق، تعیین میزان تجزیه ترکیب آلی مقاوم 4-کلروفنل به وسیله نور خورشید در حضور اکسید روی به عنوان کاتالیزور بود. مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر به صورت ناپیوسته انجام گرفت. حجم مشخصی از محلول 4-کلروفنل پس از تنظیم pH همراه با مقادیر معینی از کاتالیزور به ظروف شیشه‌ای درب‌دار ریخته شد تا فرایند تجزیه در ساعات میانی روز زیر تابش مستقیم نور خورشید انجام گیرد. برای تماس مؤثر بین کاتالیزور و محلول، از دستگاه همزن استفاده گردید. در این مطالعه تأثیر عواملی مانند دوز کاتالیزور، pH و زمان تماس بررسی شد. برای تعیین غلظت باقی‌مانده 4-کلروفنل، دستگاه HPLC (High-performance liquid chromatography) مورد استفاده قرار گرفت. یافته‌ها: نور خورشید با استفاده از نانوکاتالیزور اکسید روی در شرایط بهینه به دست آمده (دوز کاتالیزور 5/1 گرم در لیتر و pH قلیایی) قادر به حذف نزدیک به 75 درصد 4- کلروفنل بود. در مقادیر pH اسیدی، نانوذره اکسید روی خاصیت فوتوکاتالیزوری خود را از دست می‌دهد. استنتاج: خورشید به عنوان منبع انرژی در حضور کاتالیزور می‌تواند منجر به کاهش قابل ملاحظه آلاینده آلی مقاوم 4-کلروفنل گردد. کاتالیزور مصرف نمی‌شود و قابل استفاده مجدد است.
واژه‌های کلیدی: نور خورشید، 4-کلروفنل، تجزیه
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست