دوره 11، شماره 30 - ( فروردين 1380 )                   جلد 11 شماره 30 صفحات 74-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

Talebpour amiri F, taringo F. Study of Histologic and Morphologic changes in Matured RAT testicular tissue in acute period of spinal cord transsection . J Mazandaran Univ Med Sci 2001; 11 (30) :63-74
طالب پورامیری فرشته، تارینگو فاطمه. بررسی تغییرات هیستولوژیک و مرفولوژیک بافت بیضه رت (RAT) بالغ در دوران حاد قطع نخاع. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1380; 11 (30) :63-74

سابقه و هدف: صدمه به نخاع در ناحیه دم اسب (Cauda equina) حدود 10 درصد تا 20 درصد آسیب های ستون فقرات را شامل می شود. که افراد صدمه دیده به دنبال آن دچار عارضه پاراپلژی می گردند. و اکثر این افراد در سنین 16 تا 30 سال قرار دارند.
مواد و روش ها :در این تحقیق، تغییرات بافت شناسی و مرفولوژی بافت بیضه رت نژاد Sprague-Dawley در هفته های اول، دوم، و سوم بعد از قطع نخاع بررسی شد. در گروه آزمایش، طناب نخاعی در حد مهره T9 قطع گردید و در گروه کنترل پوست باز شد ولی لامینکتومی و قطع نخاع انجام نگردید. سپس در زمان مورد نظر بیضه ها خارج شده و پس از تعیین وزن و حجم در محلول ثابت کننده بوئن جهت مطالعات میکروسکوپ نوری قرار داده شدند. پس از انجام مراحل آماده سازی نمونه، تغییرات هیستولوژیک با استفاده از تکنیک های رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ائوزین، پاس، تری کروم ماسون و تولوییدن بلو و تغییرات کمی به وسیله تکنیک های مرفومتریک مورد بررسی قرار گرفتند.
نتایج: اطلاعات به دست آمده نشانگر تغییرات زیر در بیضه های گروه قطع نخاع می باشد:- کاهش تعداد سلول های جرم در اپی تلیوم مجاری منی ساز- کاهش درصد حجمی مجاری منی ساز- کاهش درصد حجمی فضای بینابینی- عدم تغییر در تعداد سلول های سرتولی- عدم تغییر در سلول های لیدیگ و اجزای بافت بینابینی- افزایش شدت تغییرات ذکر شده با گذشت زمان
استنتاج :به طور کلی می توان چنین نتیجه گرفت که قطع نخاع سبب ایجاد تغییر در فعالیت طبیعی سلول های بافت بیضه و نقش طبیعی عوامل داخلی و خارجی می شود و در روند اسپرماتوژنز اختلال ایجاد می کند.
واژه‌های کلیدی: بیضه، اسپرماتوژنز، قطع نخاع
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |