دوره 22، شماره 2 - ( ویژه نامه اسفند (شماره 2) 1391 )                   جلد 22 شماره 2 صفحات 27-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

Azari A, Babaie A, Rezaei-Kalantary R, Esrafili A, Moazzen M, Kakavandi B. Nitrate removal from aqueous solution by carbon nanotubes magnetized with nano zero-valent iron. J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 22 (2) :15-27
آذری علی، بابایی علی‌اکبر، رضایی کلانتری روشنک، اسرافیلی علی، مؤذن مجتبی، کاکاوندی بابک. حذف نیترات از محیط‌های آبی توسط کربن نانوتیوب مغناطیسی شده با نانوذرات آهن صفر . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (2) :15-27

مقدمه: نیترات از متداول‌ترین آلاینده‌های شیمیایی آب‌های زیرزمینی می‌باشد و جذب سطحی به عنوان یکی از مؤثرترین و کارامدترین روش‌ها در حذف این آلاینده از محیط‌های آبی مطرح است؛ بنابراین هدف مطالعه حاضر مغناطیسی کردن کربن نانوتیوب با آهن صفر ظرفیتی و استفاده از آن به عنوان جاذب برای حذف نیترات از محیط‌های آبی بود. روشها: در این مطالعه از روش احیا برای تبدیل آهن دو ظرفیتی به آهن صفر و روش هم‌ترسیبی برای نشاندن آهن بر روی کربن نانوتیوب استفاده شد. ویژگی جاذب با تکنیک‌های SEM (Structural equation modelling)، XRD (X-ray powder diffraction) و VSM (Value stream mapping) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تأثیر تغییرات pH، زمان تماس، دور همزن، دما و غلظت‌های مختلف جاذب و نیترات به روش یک فاکتور در زمان، بررسی و سپس بهینه‌سازی شدند. یافتهها: pHبرابر با 3، زمان تماس 60 دقیقه، دور همزن 200 دور در دقیقه و میزان جاذب 1 گرم بر لیتر به عنوان شرایط بهینه برای حذف نیترات حاصل شد. بررسی روابط ایزوترم و سینتیک نشان داد که داده‌های تجربی فرایند جذب نیترات به ترتیب با مدل Langmuir (997/0 < 2R) و شبه درجه دوم (993/0 < 2R) همبستگی داشتند. مطالعه ترمودینامک واکنش نیز نشان داد که فرایند گرماگیر و خود بخودی بود. نتیجهگیری: در شرایط بهینه، کربن نانوتیوب مگنت شده با آهن صفر، پتانسیل و کارایی مؤثری را در حذف نیترات دارد و به دلیل خاصیت مغناطیسی، جداسازی آن از محلول آبی ساده و سریع‌تر است.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست