دوره 12، شماره 36 - ( مهر 1381 )                   جلد 12 شماره 36 صفحات 51-46 | برگشت به فهرست نسخه ها

Norbakhsh M, Mosavi S. Repeatitive and validity of flexible ruler in measuring lumbar lordosis . J Mazandaran Univ Med Sci 2002; 12 (36) :46-51
نوربخش محمدرضا، موسوی سیدجواد. بررسی تکرارپذیری و اعتبار خط کش قابل انعطاف در اندازه گیری قوس کمری. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1381; 12 (36) :46-51

سابقه و هدف: با وجود این که روش استاندارد برای اندازه گیری قوس کمری استفاده از عکس رادیوگرافی طرفی کمر است ولی به دلایل مختلف این روش در همه موارد به ویژه در تحقیقات مقرون به صرفه نیست. در نتیجه هدف از انجام این تحقیق، پیدا کردن روشی مطمئن، معتبر، آسان، کم هزینه و بی خطر برای اندازه گیری قوس کمری بود.
مواد و روش ها: این بررسی در دومرحله تعیین تکرارپذیری داخل آزمونگر و بین آزمونگر خط کش قابل انعطاف و تعیین اعتبار آن در اندازه گیری قوس کمری انجام شد.برای تعیین تکرارپذیری داخل آزمونگر خط کش قابل انعطاف قوس کمری 25 دانشجوی پسر و 50 دانشجوی دختر، هرکدام دوبار به ترتیب توسط آزمونگر اول و دوم اندازه گیری شد. برای تعیین تکرار پذیری بین آزمونگر آن از 16 دانشجوی پسر استفاده شد و برای تعیین اعتبار خط کش قابل انعطاف قوس کمری 6 دانشجوی پسر و دختر توسط خط کش قابل انعطاف و عکس رادیوگرافی اندازه گیری شد.
یافته ها: با استفاده از آزمون همبستگی تکرار پذیری داخل آزمونگر خط کش قابل انعطاف برای آزمونگر اول و دوم به ترتیب 88/0 و 87/0 و تکرار پذیری بین آزمونگر آن 78/0 به دست آمد. ضریب همبستگی بین اندازه گیری قوس کمری با خط کش قابل انعطاف و عکس رادیوگرافی 92/0 به دست آمد.
استنتاج: با توجه به اعتبار و تکرارپذیری بالای خط کش قابل انعطاف در اندازه گیری قوس کمری می توان از این وسیله به عنوان وسیله ای مطمئن، معتبر و در عین حال آسان، کم هزینه و بی خطر برای اندازه گیری قوس کمری استفاده کرد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |