دوره 23، شماره 110 - ( اسفند 1392 )                   جلد 23 شماره 110 صفحات 108-102 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yaghobzadeh Y, Hossein-Nezhad M, Asadi-Shiran G, Pourali M. An investigation of lead concentration in Rutilus frisii kutum form Caspian Sea case study of Bandar Anzali and Roodsar, Iran. J Mazandaran Univ Med Sci 2014; 23 (110) :102-108
یعقوب‌زاده یونس، حسین‌نژاد مریم، اسدی شیرین گلنار، پورعلی محدثه. بررسی غلظت سرب در ماهی سفید (Rutilus frisii kutum) سواحل دریای خزر (مطالعه موردی: بندر انزلی و رودسر) . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1392; 23 (110) :102-108

سابقه و هدف: فراورده‌های دریایی به رغم برخورداری از پروتئین و مواد معدنی با کیفیت بالا و اسیدهای چرب غیر اشباع بلند زنجیر، به دلیل قرار گرفتن در معرض انواع آلاینده‌ها به خصوص فلزات سنگین، نگرانی‌هایی را در ارتباط با سلامت و بهداشت آن‌ها برای جوامع مصرف کننده پدید آورده است. این مطالعه به منظور سنجش میزان سرب تجمع یافته در ماهی سفید به عنوان یکی از پرمصرف‌ترین انواع ماهی و تعیین مقادیر جذب روزانه (EDI یا Estimated daily intake) و هفتگی (EWI یا Estimated weekly intake) جهت مقایسه با مقادیر جذب قابل تحمل روزانه و هفتگی (TDI/TWI یا Tolerable daily intake/ Tolerable weekly intake) انجام شد. مواد و روش‌ها: 40 عدد ماهی سفید از صیدگاه‌های دو منطقه بندر انزلی و رودسر در زمستان 1390 برداشت گردید که پس از آماده‌سازی و هضم شیمیایی نمونه‌ها، میزان سرب با استفاده از دستگاه جذب اتمی شعله‌ای مدل 680SHIMADZU AA/ اندازه‌گیری شد. یافته‌ها: میانگین غلظت سرب (میانگین ± انحراف معیار) در ماهی سفید در ایستگاه بندر انزلی و رودسر به ترتیب 54/0 ± 55/2 و 25/0 ± 66/1 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن خشک به دست آمد. مقادیر جذب روزانه (EDI) و هفتگی (EWI) فلز سرب در ایستگاه بندر انزلی به ترتیب 001/0 و 009/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم و برای ایستگاه رودسر 0009/0 و 006/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم حاصل شد. استنتاج: مقادیر جذب روزانه (EDI) و هفتگی (EWI) فلز سرب در ماهی سفید در دو منطقه مورد مطالعه از مقادیر جذب قابل تحمل روزانه (24/0 = TDI) و هفتگی (68/1 = TWI) تعیین شده توسط کمیته مشترک FAO/WHO (Food and Agriculture Organization/ World Health Organization) بسیار کمتر بود. بنابراین مصرف ماهی سفید تهدیدی از جهت فلز سرب برای سلامتی انسان ندارد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت